19.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Tуроператорите са получили 10 млн. лева помощ за борбата с пандемият

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещна с представители на туроператори и туристически агенти в страната. В дискусията участваха Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Българска асоциация на туристическите агенции, Обединение „Бъдеще за туризма“ и Сдружение „Tуризъм“, съобщава БНТ.
Министър Николова представи пред бизнеса последната актуална информация относно предприетите мерки от страна на правителството в помощ на туристическия бранш в борбата с пандемията, породена от COVID-19.
Тя поясни, че Министерството на туризма вече е приключило с изплащането на 10 млн. лв. в подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.
„Общият брой одобрени за финансиране заявления е 720. Средствата представляват около 1% от оборотите на компаниите през 2019 г., като туроператорите и туристическите агенти получиха помощ от 51 лв. до 371 000 лв. в зависимост от декларирания им оборот, уточни тя.
Относно помощта от 3 млн. лв. за екскурзоводи и планински водачи по ОПИК вицепремиерът коментира, че Министерството на туризма е в готовност за действие по процедурата.
Вицепремиерът каза още, че и през тази година ще продължи да работи също толкова усилено, колкото и през миналата. Както знаете, аз съм там, където е бизнесът.
Надявам се, че през настоящата година добрият ни диалог и ползотворно сътрудничество ще продължат, защото кризата все още не е отшумяла, поясни тя. И добави, че всички трябва да проявят гъвкавост, за да възстановят пътуванията, като преди всичко на преден план трябва да бъдат здравето и сигурността на хората.
По време на разговора представителите на бранша благодариха на министър-председателя Бойко Борисов, на вицепремиера Марияна Николова и на финансовия министър Кирил Ананиев за финансовата подкрепа заради замразения им бизнес. Те настояха пред вицепремиера да бъдат дофинансирани заради проблема с предплатените пътувания и замразените опции за туризъм.
infostock.bg

Print Friendly, PDF & Email