19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

RADAR festival beyond music 2022 ни носи мощен заряд с музика между 5-ти и 7-ми август

Вече 9 години RADAR festival beyond music ни пренася на вълните на музиката и ни отвежда в нови светове отвъд нея. В тридневното морско пътешествие между 5-ти и 7-ми август 2022, Варна ще посрещне вълнуващи европейски джаз експериментатори и мултидисциплинарни артисти. За своето 9-то издание, организаторите са подготвили повече от вълнуваща програма, която ще представи авантюристични подходи в музиката, независимо дали става дума за импровизационна музика или авангарден джаз, експериментална електроника, аудиовизуални изпълнения или звуково изкуство.
Фестивалът открива на 5-ти август в концертната зала на Градската художествена галерия, след което основна локация ще бъде открития двор на Археологически музей, където публиката ще бъде поканена да се освободи от своите понятия за изкуство, за да бъдат те тотално преобразени от мощния заряд на музиката, експериментираща с неочаквани артистични форми.
Първата фестивална вечер ще поднесе невероятно джазово настроение с изключителния украински пианист и композитор Вадим Неселовски, чиито творби са свирени от джаз величия като Ранди Брекър, Антонио Санчес, Джулиан Лаге и Гари Бъртън.
Събота, 6-ти август, ще започне с изцяло новия проект EGO-D с композиции и звукови пейзажи на живо едновременно на барабани, пиано и синтезатор на добре познатия на варненската публика барабанист Йенс Дупе. След това алтернативното електронно дуо Desperate Daughters ще подарят на посетителите едночасово уникално ъндърграунд звучене.
Втората фестивална вечер ще завърши с брилянтния проект hex/A на френския мултидисциплинарен артист Алекс Ожие, обединяващ електронна музика, генеративни визуализации, лазерна проекция.
Уникалния и многостранен проект Multiverse на двамата британски мултиинструменталисти Иво Нийм и Джим Харт ще открие последната вечер на 7-ми август. Дуото ще размие всякакви музикални граници с електронен фрий джаз, груув и електроника.
Любителите на джаза ще имат възможност да чуят в третата вечер още най-новата колаборация ТРАНСФОРМАЦИИ на братята Димитър и Нейко Бодурови и електронния продуцент Иван Шопов, в която трансформират натрупани идеи и свободните импровизации в комплексни звукови текстури. Специален гост на триото ще бъде Теодосий Спасов.
Деветото издание на RADAR ще закрие холандският звуков и визуален артист Алберт ван Аббе със своите звукови архитектури, изпълнени с интимност, чувствителност и движение; пространства, в които можеш да се изгубиш и същевременно да намериш себе си.
RADAR е преди всичко платформа за споделяне на иновативни идеи, затова фестивалът винаги предлага интересна съпътстващата програма. Тази година са включени две интригуващи работилници: Електроника и мултимедия с Алберт ван Аббе, в който публиката ще експериментира с новаторски техники и инструменти, които интегрират звукова и визуална среда. Във втория уъркшоп Иво Нийм ще сподели своята страст и познания за комплексните индийски ритми и тяхното прилагане в контекста на модерния джаз.
Подробности и новини около фестивалната програмата следете на сайта на инициативата: radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.
Билети могат да бъдат закупени онлайн от официалния сайт на фестивала. Гостите на RADAR ще имат възможност да избират между еднодневни билети, билети за целия фестивал, както и за отделните концерти.

Print Friendly, PDF & Email