24.02.2024

Напусна ни големият писател акад. Антон Дончев
Почина големият български писател акад. Антон Дончев. Той е издъхнал във Военномедицинска академия, след тежко боледуване, съобщиха от болничното заведение.
Дончев е един от класиците на българската литература. Той е автор на емблематичния роман „Време разделно“.
Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Като юноша преживява бомбардировките на София. Когато баща му се пенсионира семейството се установява във Велико Търново, а през 1953 г. завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След това започва работа в Окръжния съд във Велико Търново. След това работи последователно като редактор в издателство „Народна младеж“, сценарната комисия при Българската кинематография., Българската национална телевизия.
Антон Дончев започва да пише стихове още в ранна детска възраст. Първите книги, които написва са научнофантастични. Първият си роман „Хора от три планети“ написва, когато е на 12 години, а на 15 години и съвременен роман – за своя живот и за съучениците си. Централно място в творчеството на Антон Дончев заемат историческите романи, разкриващи познати сюжети и герои от българското минало и отделни аспекти от националната идентичност.
Първия си роман „Пробуждане“ публикува през 1956 г. в съавторство с писателя Димитър Мантов, когато е на 25 години.
Историческият му роман „Време разделно“ е написан през 1964 г. Създава го на 33-годишна възраст за 41 дни в родопска хижа край Пампорово. Докато пише романа си води дневник в бележник на „Балкантурист“, като ден по ден записва каквото е написал. Романът описва трагични за българския народ събития. Насилственото помохамеданчване на християнското население в Родопите през 17 век. Идеята за заглавието на романа се появява по време на писането му. Работното заглавие е било „Глава си давам, вяра не давам“. Сам писателят разказва, че на нито един чужд език няма точен превод на „Време разделно“. Книгата има 33 издания, преведена е на повече от 30 езика между които японски и хинди, в тираж от около 1 050 000 екземпляра. През 1968 г. американската фондация „Джейн и Ървинг Стоун“ номинира романа „Време разделно“ в категорията „Най-добър исторически роман, издаден в САЩ“. След публикуването на романа „Време разделно“ интерес към заснемането му като филм проявяват италианските продуценти Карло Понти и Луиджи де Лаурентис. През 1966 г. Антон Дончев пише сценарий с Луиджи де Лаурентис, но въпреки идеите за заснемане на филма от италианската телевизия РАИ, френската Еф Ер 3, немската Це Де Еф, те не се реализират.
На 19 февруари 2002 г. фондация „Балканика“ към Шведската академия на науките предлага Антон Дончев да бъде удостоен с Нобелова награда за литература за романа му „Време разделно“, а през 2009 г. книгата е класирана от българските читатели на второ място след „Под игото“ на Иван Вазов в кампанията „Голямото четене“ на Българската национална телевизия.
Антон Дончев е носител на множество български и чуждестранни награди. Лауреат е на Димитровска награда за романа му „Време разделно“ (17 юни 1966). Носител на орден „Народна република България“ (септември 1980). Удостоен със званието „Заслужил деятел на културата“ (май 1983). Носител на Националната литературна награда „Рачо Стоянов“ (23 октомври 1997) и много други.
В началото на заседанието на парламента цялата зала се изправи на крака, за да почете с едноминутно мълчание паметта на акад. Антон Дончев, за чиято кончина се разбра малко по-рано.
Министърът на културата проф. Велислав Минеков изказа съболезнования на семейството и близките на акад. Антон Дончев по повод неговата кончина:
Президентът Румен Радев окачестви акад. Дончев като магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта. „Академик Дончев присъстваше в нашия свят със собствената светлина на ерудит, писател и общественик“, това посочва президентът Румен Радев в съболезнователен адрес до семейството и близките на академик Антон Дончев по повод кончината на големия български писател.

Print Friendly, PDF & Email