28.02.2024

Eсенни плода за силен имунитет

Редовната консумация на плодове е един от най-добрите начини да поддържаме добра форма и да укрепим имунитета си. Вижте няколко есенни плодове за силен имунитет през есента и зимата.
Грозде
Без значение кой е любимият ви сорт грозде, този есенен плод е богат източник на антиоксиданти, включително антоцианин, което е една от причините консумацията му да се свързва с дълголетието. Също така ни осигурява витамини К, С, калий и други. Консумацията на грозде се свързва с намален риск от ракови заболявания, понижено кръвно налягане, ползи за сърцето и имунитета, подпомагане здравето на костите, мозъка, забавя процесите на стареене.
Нар
Чудесна добавка към салати, фрешове, нарът е един от най-вкусните и полезни есенни плодове. Той е много богат на антиоксиданти, включително флавоноиди, както и на витамини К, С, E, B6 фолат и калий. Консумацията му се свързва с понижен риск от рак, сърдечни проблеми, подобрено храносмилане, повишаване на имунитета и други.
Тиква
Любим плод на много хора. Тиквата е чудесна за добавяне към ястия с месо, десерти, супи, но можем да я хапваме и печена с мед и ядки. Есента ни предлага разнообразие от видове тикви, които можем да добавим към менюто си. Консумацията на тиква ни осигурява витамини С и А, които действат като антиоксиданти. Тиквата е и добър източник на фибри, има малко калории, подходяща е за диета и спомага да укрепим имунитета си.
Дюли
Обичаме да ги хапваме под формата на сладко, компот, варени или печени с мед. Дюлите ни осигуряват витамин С, желязо, фибри, мед, калий и антиоксиданти. Имат малко калории. Известно е, че консумацията на дюли спомага за намаляване на гаденето, симптомите на киселинен рефлукс, подобрява храносмилането, повишава имунитета и други.
Круши
Подобно на ябълките по отношение на тяхното съдържание на фибри и хранителен профил, крушите са вкусен есенен плод, на който да се наслаждавате както печени и в десерти, така и като добавка към овесена каша, плодова салата, смути. Крушите са едни от най-добрите плодове при запек. Според изследвания, консумацията им действа противовъзпалително и може да намали риска от диабет и сърдечни проблеми. Чудесен източник са на витамини К, С, калий, калций, фосфор, фибри.
Райски ябълки
Добре узряла райска ябълка е истинско удоволствие за сетивата. Може да я хапваме така, да я добавяме към овесена каша, смути или да приготвим кекс с нея. Райската ябълка е богата на витамини С, А, манган, магнезий, витамини от група В и други. Също така съдържа антиоксиданти, които благоприятстват сърдечното здраве. Консумацията ѝ подпомага храносмилането, здравето на очите, кожата.

Print Friendly, PDF & Email