05.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

9 причини да пиете лимонова вода през лятото

А и през цялата година
През лятото губим голяма част от течностите в тялото си заради високите температури и горещините. Водата с лимон може да ни помогне едновременно да се хидратираме и да задържим важните течности в организма си, така че да се предпазим от дехидратация.
Лимоните са отличен източник на витамин С, който е много важен антиоксидант за тялото, участващ в редица функции. Лимонената киселина има алкализиращ ефект върху организма, което е от голямо значение за намаляване на възпаленията и превенцията на много заболявания, свързани с повишената киселинност в организма. Водата пък е най-доброто природно средство да хидратирате тялото си.
Няма точни указания за това колко точно вода с лимон да пиете на ден. Някои хора предпочитат да я пият само веднъж или два пъти на ден, предимно сутрин на гладно, когато се смята, че ефектите от нея са най-осезаеми. Всъщност можете да пиете лимонова вода по всяко време, стига да ви е приятно.
Кои са 9-те най-важни ползи от пиенето на вода с лимон през лятото?

 1. Предотвратява дехидратацията.
  Повечето хора не пият достатъчно вода, защото им е безвкусна. Предпочитат да пият сокове, газирани напитки, подсладени напитки, алкохолни напитки, плодови или зеленчукови сокове. Те обаче не носят онази така важна и съществена хидратация на тялото, защото съдържат добавени захари, оцветители, консерванти.
  Лимоновата вода, от друга страна, е една естествена и напълно натурална напитка, която едновременно хидратира и спомага за задържането на течностите в тялото през лятото. Така се намалява рискът от дехидратация в горещите летни дни.
 2. Може да помогне за отслабване
  Лимоновата вода сутрин на гладно има детоксикиращ ефект, стимулира метаболизма и ускорява разграждането на мазнините. Освен това притъпява глада за сладко, като подобрява резултатите от диетата.
 3. Подобрява нивата на кръвната захар.
  Изследване от 2021 година, публикувано в European Journal of Nutrition констатира, че консумацията на вода с лимон подобрява значително гликемичния отговор на клетките. Участниците, които редовно пиели вода с лимон или чай с лимон, имат значително по-добър контрол над кръвната захар и стабилни нива. Освен това лимоновата вода подобрява инсулиновата резистентност.
 4. Насърчава храносмилането.
  Цитрусовите плодове имат свойството да стимулират храносмилането, което ускорява метаболизма и подобрява усвояването на хранителните вещества. Това показват данни от 2012 година, публикувани в International Journal of Food Sciences and Nutrition, цитирани от lovethoknowhealth.com. Експерти и учени от клиника Кливланд смятат, че високите концентрации на киселини в цитрусовите плодове, най-вече в лимона, допринасят за разграждането на хранителните вещества и правилното им усвояване.
 5. Може да намали риска от рак.
  Редовното пиене на лимонова вода може да понижи риска от някои видове рак. Това констатира проучване от 2015 година, публикувано в British Journal of Nutrition, отново цитирано от изданието lovetolnowhealth.com, при което учените забелязват намаляване на риска от рак на храносмилателния тракт и гърлото. Витамин С има много мощни антиоксидантни свойства, които намаляват възпаленията в клетките и се борят със свободните радикали, причиняващи повишен риск от рак.
 6. Има антистареещ ефект.
  Лимоните имат силен и изразен антиоксидантен ефект заради високото съдържание на витамин С и лимонова киселина. Водата с лимон подпомага забавянето на стареенето, потискането на възпаленията в тъканите, причинени от оксидативния стрес. Антиоксидантите в цитрусите имат свойството и да предпазват от ранна поява на бръчки, тъй като витамин С съдейства за усвояването на колагена от организма и кожата.
 7. Може да намали риска от камъни в жлъчката.
  Високото съдържание на витамин С в лимоновата вода стимулира секрецията на храносмилателни ензими и прочистването на отделителната система. Подпомагайки и храносмилането, той стимулира секрецията на жлъчни сокове. Това подпомага предпазването от поява на камъни в жлъчния мехур.
 8. За добър имунитет
  Водата с лимон може да повиши имунните защити на организма. Редовното пиене на вода с лимон ускорява и оздравителните процеси в тялото, включително зарастването на раните. Това е така, защото витамин С участва в процесите на регенерация, образуване и делене на клетките. Противовъзпалителната функция на лимоните улеснява работата на имунната система, като подобрява защитните сили.
 9. За по-здраво сърце.
  Антиоксидантите в лимоновата вода са незаменими за сърдечносъдовата система, защото намаляват възпаленията и стимулират сърдечната функция. Те намаляват лошия холестерол, който е един от основните фактори за поява на сърдечносъдови заболявания и влошаването им. Витамин С и антиоксидантите във водата с лимон се борят с оксидативния стрес, който е причина не само за сърдечносъдови, но и много други заболявания в организма.
  az-jenata.bg
Print Friendly, PDF & Email