07.12.2023

74 258 избиратели в общината имаха право на глас за 11 кандидати за кмет и 238 за съветници

Изборният ден в Добрич стартира нормално, секционните избирателни комисии са окомплектовани, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/-Добрич, Цонка Велкова.74 258 е броят на избирателите в община Добрич. Секциите в града са 129. В това число влизат една подвижна секция и по една в болницата и в Дома за стари хора. С 87 000 бюлетини е обезпечен вотът в Добрич, такъв тираж е одобрен, предвид населението по предварителни списъци, има 10 % резерв.Велкова посочи, че не би следвало да има затруднения в секционните комисии заради гласуването само с хартиени бюлетини.
„Най-важното е секционните избирателни комисии да бъдат внимателни, когато вземат решение за действителността или не на бюлетината. При преброяването задължително трябва да бъде включено видеонаблюдението и броенето да става пред устройството”, предупреди Велкова.
Велкова призова гласоподавателите да се запознават предварително с кандидатите за кметове и общински съветници на информационните табла, които са изнесени пред секциите. Тя отново подчерта, че при гласуване с преференция, първо задължително да се посочва формацията, от която е конкретният избран кандидат.
В Добрич 11 са кандидатите за кмет, 238 – за общински съветници за 41-местен Общински съвет, регистрирани в ОИК от 12 формации – 6 партии, 5 коалиции, 1 местна коалиция.1 формация не издига кандидат за кмет. На 29 октомври три момчета в Добрич стават на 18 г. , а към 5 ноември (при евентуален балотаж за кмет) – три момичета. Заповед за забрана на продажба на алкохол в изборния ден няма.
На сайта на ОИК и на община Добрич са обявени секциите, в които ще има поставени аудиоплеъри за незрящи избиратели и такива, които ще са достъпни за хора с увреждания. Община Добрич е осигурила специализиран автомобил за транспортиране на хората, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции в деня на изборите. ДТ

Print Friendly, PDF & Email