24.06.2024

7300 украински бежанци са на хотел у нас

„7300 украински бежанци са в хотели и хотелски бази в България. До края на седмицата трябва Междуведомствената комисия да се произнесе, да знаем точния размер на парите за хотелиерите.
Сумите са заделени в отделна сметка, но трябва да се изчислят всички плащания”. Това заяви министърът на туризма Илин Димитров от служебния кабинет на Гълъб Донев по NOVA NEWS преди началото на летния туристически сезон.
Той смята, че бежанците трябва да останат в хотелите. „Те намаляват прогресивно, голяма част от тях си намериха работа. Лятото има засилено търсене и на кадри в туризма”, обясни министър Димитров.
Министърът очаква 5% поскъпване на цените на туристическите услуги през настоящия летен сезон, но цената на чадърите и плажните аксесоари да се запазят. Сега имаме 21 чисти плажа и едно пристанище, стана ясно от думите му.
Преди войната България е посещавана от около 400 000 руски граждани. „Бяха намалели по време на коронавирусната пандемия и в началото на войната.
Основното движение в момента е през други държави – например през Турция. Имаме над 100 000 имота на руски граждани. Те идват да ги посетят, някои от тях ги продават. Очаквам под 50 000 руски туристи тази година”, каза регионалният министър.
Според него Полша, Чехия, Израел са обещаващи пазари. Той обясни, че наши бизнес представители отиват в определени градове от тези държави и на базата на „бързи срещи” разговарят с представители на техния бизнес.
„Авиолинията до Скопие бе икономически необоснована, затова я спряха”, обясни министърът на туризма.
Той обясни, че е важно качеството на предлаганите услуги. „Най-важното е колко туристи ще се върнат, как ще надградим предлагането. Качеството е най-важното – и инфраструктурата, и плажовете, и обслужването, и посрещането на летището”, каза министърът.
Запитан дали би останал в евентуален редовен кабинет, Илин Димитров заяви: „Не виждам себе си в политически кабинет. Работата на служебния кабинет, в частност на Министерството на туризма, бе да стабилизираме сектора след COVID. Направихме го, зимният ни сезон е с ръст над 23% над 2019 г., летният ще е с над 5% от сезона над 2019 г.”, пише „Труд“.

Print Friendly, PDF & Email