18.07.2024

73-годишен в мозъчна смърт дари живот на трима души

Първа донорска ситуация за 2024 година бе реализирана успешно след съвместна работа на екипите на 4 болници в България, благодарение на което са спасени 3 човешки живота.
Донорската ситуация възниква на 29 януари 2024 г. в болницата в МБАЛ – Силистра, където е регистрирана мозъчна смърт при 73-годишен мъж, постъпил с черепно-мозъчна травма.
След извършване на всички необходими дейности от лекарските екипи в Силистра пациентът вечерта е кондициониран и транспортиран в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.
На 30 януари по искане на ИА „Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната е организиран полет със самолет „Спартан”, с който във Варна пристигат екипи на Военно-медицинска академия и УМБАЛ „Александровска“, които съвместно с лекарите от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършват експлантация на черен дроб и бъбреци, с които са спасени 3 човешки живота.
Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ г-жа Иванка Динева благодари за професионализма и отличното сътрудничество между координаторите по донорство д-р Данчо Данаилов от МБАЛ Силистра и д-р Валентин Маринчев и проф. д-р Вилиян Платиканов от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, както и на експлантационните и трансплантационните екипи на ВМА с ръководители проф. д-р Ивелин Такоров и проф. д-р Никола Владов и на УМБАЛ „Александровска“ – с ръководители доц. д-р Пламен Димитров, проф. д-р Красимир Янев, проф. д-р Маринчо Георгиев.
ИА „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Print Friendly, PDF & Email