18.06.2024

701 бебета са проплакали в болницата в Добрич през м.г.

От началото на годината са родени 30 бебета
Вчера – на 21 януари – по стар стил Бабинден, Ден на родилната помощ, в Добрич празненствата за Бабинден в пенсионерските клубове бяха шумни. Този празник е особено тачен от бабите, които водят и внучетата си, традицията се спазва, наред с с много настроение и богати трапези.
В пенсионерския клуб в квартал „Рилци” баба Ирина, която бе в ролята на родилката, разказа, че навремето бабата се е взимала от дома, след което й поливали да си измие ръцете и тя отправяла пожелания за раждане на много бебета през годината. В самия ритуал след поливане на ръцете на бабата, тя пуска сапуна и казва: “Както се хлъзга сапуна, така леко да излизат и бебетата, тази година всички имате по едно, догодина да имате по две”, разказа още баба Ирина и допълни, че при бабата са отивали и жени, на които тя е бабувала, заедно с децата си, и са носили дарове. „На този празник жените си позволяват малко волности, с веселие и почерпка”, добави тя..
Вчера с ритуално измиване на ръцете на завеждащия акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Добрич д-р Ивайло Петев и най-опитната акушерка Мария Денкова беше отбелязан Деня на родилната помощ в отделението..
През 2023 година в болницата в Добрич са родени 701 бебета, а броят на ражданията е 694, каза д-р Ивайло Петев, завеждащ Отделението по акушерство и гинекология. В сравнение с 2022 година ражданията през миналата са с 5% по-малко. През 2022 година броят им е 728. Около 42% от раждалите жени са избрали това да се случи чрез секцио, като част от тях са имали медицински показания за това. Д-р Петев споделя още, че в отделението се отчита спад в броя на раждащите малолетни момичета. Най-младата родилка през 2023 година е била около 15-годишна, а най-възрастната на 42 години. Най-малкото родило се бебе е 1000 грама, а най-голямото – 5 кг. 8 двойки близнаци са родени през 2023 г., веднъж на месец има по една родилка ин витро заченала,която ражда, до момента от началото на годината са родени 30 бебета.
„Раждаемостта е нещо, което не зависи само от нас.Този факт е повлиян от демографията на област Добрич. Не бива да се забравя още, че родителите са тези, които решават в коя болница ще дадат живот на своето дете. Ние не държим на количеството, а на качеството на медицинската услуга, която предлагаме, категоричен е специалистът. „Стараем се да предоставяме качествена родилна помощ. Това го осъществяваме заедно с колегите от неонатология и от реанимация. Нашата работа е екипна. Те са хората, които ни помагат нашите резултати да бъдат такива, каквито са,“ каза д-р Петев.
Той отбеляза, че 25 процента от екипа на отделението са хора под 30 години. В момента има четири стажантки. Към момента АГ-отделението в болницата в Добрич не изпитва нужда от кадри. През 2023 година на работа в него е постъпила една акушерка, която е завършила образованието си в същата година и е избрала да работи в добричката болница.
Празникът в Каварна бе отбелязан с много настроение и богата обредност. И тази година фолклорните групи „Добруджанка“ и „Жарава“ с ръководител Ивайло Василев и корепетитор Галин Ганчев спазиха традицията и засвидетелстваха своето уважение към всички свързали съдбите си с тази благородна професия. С песни, наричания и пресъздаване на ритуал, жените поздравиха д-р Жеко Чалъков, който е с 49-годишен стаж като акушер гинеколог. В деня на родилната помощ най-сърдечни поздравления за празника получиха и д-р Веселина Георгиева и акушерки, работили в болницата в Каварна. С благодарност за неуморния труд, на който акушерите са орисани, за радост на най-малките и техните родители, лекарите бяха дарени с погача и закичени с китка здравец. ДТ

Print Friendly, PDF & Email