09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

7 храни за по-здрави бъбреци

Начинът ни на хранене винаги е в основата на доброто здраве, включително и това на бъбреците. Вижте кои храни, освен цитрусовите плодове, зелето, рибата, пилешкото месо и водата с лимонов сок, спомагат да поддържаме бъбреците в добро здраве.
Белтъци
Тъй като яйчените жълтъци съдържат много фосфор, което трябва да се избягва, ако страдате от проблеми с бъбреците, ако например си приготвяте омлет, наблегнете на белтъците и сложете по-малко жълтъци.
Червено грозде
Сочното грозде е богато на флавоноиди, за които е известно, че спомагат за предотвратяване на възпаленията и също така допринасят за детокса на целия организъм. Според западно проучване от 2017 г. редовната консумация на прах от гроздови семена, може да помогне за намаляване на прогресията на бъбречните заболявания. Разбира се, можем да включим в менюто си свежото грозде за по-здрави бъбреци.
Сладка червена чушка
Червените чушки са много богати на витамини С и А, които подобряват защитните сили на имунната система. При някои хора с бъбречни заболявания се наблюдава спад на имунитета. Освен това чушките са богати и на вода, и са една от най-добрите храни за детокс на организма и елиминиране на излишните течности от тялото.
Чесън
За чесъна знаем, че е много полезен за здравето на сърцето, но се оказва, че е не по-малко важен и за бъбречното здраве. Той съдържа витамини С и В6. Чудесен е за овкусяване, като благодарение на него можем да намалим количеството сол в ястията.
Сини боровинки
Горските плодове, по-специално сините и червените боровинки, са чудесен източник на естествени антиоксиданти. Те също са подходящи за детокс диета за бъбреците, тъй като спомагат за намаляване на възпалението в тялото.
Карфиол
Зеленчукът е богат на антиоксиданти, включително витамини С и К, калций, желязо и магнезий. Освен противовъзпалително, антивирусно и антибактериално действие, карфиолът е и чудесен източник на фибри.
Зехтин
Зехтинът е основна съставка в почти всяка кухня и е една от най-полезните храни за нашето здраве. Зехтинът ни осигурява олеинова киселина, която има противовъзпалително действие. Екстра върджин е особено богат на антиоксиданти.

Print Friendly, PDF & Email