02.10.2023

60 майстори занаятчии „превзеха” за 3 дни центъра на Добрич на Фестивала на занаятите и изкуствата 

Те бяха от над 20 населени места в страната
60 майстори занаятчии от над 20 населени места в страната участваха във второто издание на Фестивала на занаятите и изкуствата , който се проведе в центъра на Добрич от петък до неделя. Щандовете им бяха уютно закътани, което създаваше неповторима атмосфера. Тя бе поддържана успешно и от богатата музикално-танцова програма на различни състави от Добрич.
„Добруджанците са земеделски народ. Обработвали са земята, за да се изхранват. За това е имало нужда от инструменти, инвентар, които не могат да изработят сами. Така са възникнали занаятите. В началото, за да обслужват работата на полето и домакинските задължения на жените. В същото време прагматизмът се е съчетал с естетиката и така са се появили художествените занаяти.За първи път тази година фестивалът е три дни в самия център на Добрич. Наред с изделията на занаятчии, фестивалът предлага и демонстрации на място за производство на различни предмети и т.н. Три дни Добруджа ще покаже, че умее за съхранява традициите, защото, благодарение на тях, сме се запазили като народ в тази мултикултурна среда”, каза зам.-кметът на община град Добрич д-р Емилия Баева. „Не мога да не посоча приноса на сдружение „Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата” да направим фестивалът три дни. Тя се роди след първия фестивал. Занаятът е в сърцето на българина. Той винаги ще остане там и е важно да се намира начин да се  предава на следващите поколения. Такива фестивали са чудесни начини”, заяви Пепа Рашева – председател на фондация  „Добруджа – история, традиции, култура“, организатор на фестивала в партньорство с общината в Добрич..
Щандът с разнообразни изделия от дърво на Наталия Цанкова от Габрово привлече вниманието на посетителите. Те купуваха дървени бъркалки за мед, лъжички и съдове за подправки, хаванчета, декоративни дъски за рязане в най-разнообразни форми. Майсторката каза, че не се оплаква от клиенти. „От години обикаляме в страната такива фестивали на занаятите и така предлагаме нашата стока непосредствено на купувачите”, добави тя.
Картините върху дърво с разнообразни сюжети – от бъгарския бит, история, природа на Анета Жорова, калфа към Занаятчийската камара в Плевен, също бяха магнит за посетителите. „Занимавам се с транферна техника върху дърво.Това е съвременен метод, който пренася всяко едно изображение върху дървото, като имитира почти оригинала. Работя с наши съвременни художниици, „пренасям” и творби на български майстори-класици като Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора. Възрожденските къщи също изобразявам и те се радват на голям интерес.Има и творби на ловна тематика. Хората ги паресват заради това, че се доближават максимално до естествената рисувана картина. Предлагам нов начин на обработка на дървото”, добавя тя.
Месните изделия на „Велико”ООД от село Козлодуйци, които бяха предвидливо нарязани за дегустация, не оставиха равнодушни минаващите граждани. „В селото имаме цех, където произвеждаме различни видове сухи мезета, млени меса и др.”, обясни Грациела Костадинова, докато посетителите дегустираха хамон, пастърма, кайзер, а после опхотно купуваха. На съседния щанд пък предлагаха разнообразна колекция от наливни и бутилирани вина. На фестивала имаше още и богато разнообразие от мед и пчелни продукти. Изделия от естествена кожа, накити, включително и от рог, дърворезба от село Орешак, иконопис, благи билки от района на град Елена бяха изложени на фестивала. Фирма „Русчук” от град Русе допълни настроението с димящата скара и кюфтета, кебапчета, шишчета и други кулинарни изкушения, които цвърчаха на нея. ДТ

Print Friendly, PDF & Email