01.10.2023

6 от най-добрите храни за силна имунна система

Вкусни и полезни
Начинът ни на живот, хранене, липсата на редовна физическа активност, стресът и т. н. се отразяват на имунитета ни. Когато налице са твърде много негативни фактори, тогава по-често страдаме от настинки и грип. Здравата имунна система до голяма степен зависи от здравословния ни начин на хранене, добрия сън, поддържането на здравословно тегло, спортната активност, поддържането на здрава храносмилателна система.
Кои са едни от най-добрите храни за устойчива имунна система?
Спанак
Зеленолистните зеленчуци като спанака са богати на желязо и витамин С. Те са от съществено значение за поддържането на здравословни стойности на хемоглобина и желязото в кръвта. Също така, спанакът е богат и на бета-каротин и антиоксиданти, които подобряват способността на тялото ни да се бори с болестите. Включването на спанак в менюто ни, може да помогне за подобряване на имунитета.
Куркума
Куркумата е подправка, която е част от индийската кухня от векове. Тя е известна със своите противовъзпалителни свойства. Подправката е богата на активна съставка, наречена куркумин, която е чудесен модулатор на имунната система. Според редица западни проучвания, куркуминът може да инхибира възпалението, предизвикано от оксидативния стрес.
Джинджифил
Когато става въпрос за повишаване на имунитета, джинджифилът е една от най-полезните за здравето подправки, тъй като има отлични противовъзпалителни свойства. Джинджифилът е популярна подправка, която може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, както и да помогне при гадене и възпалено гърло.
Джинджифилът има и антивирусни свойства. Благоприятствайки храносмилането, помага за поддържането на здрави черва, като по този начин укрепва имунната система.
Бадеми
Консумацията на вкусните бадеми ни осигурява витамин Е, който играе решаваща роля за поддържане на имунната система здрава. Витамин Е е мастноразтворим витамин, който изисква мазнини, за да се абсорбира правилно. Хубавото е, че бадемът съдържа здравословни мазнини, които улесняват процеса на усвояване. Витамин Е подпомага производството на червени кръвни клетки, което повишава притока на кръв към всички части на тялото. Това прави имунната ни система по-силна.
Кисело мляко
Натуралното кисело мляко се счита за добър пробиотик, който е от съществено значение за силата на имунната система. Редовната консумация на кисело мляко спомага за подобряване на добрите бактерии в червата. Именно там се намират повече от 70% от имунните клетки в организма.
Киви
Вкусното киви съдържа важните за имунитета витамини С, К, калий и фолат (витамин В9). Витамин С е мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали и предотвратява увреждането на клетките. Също така се смята, че допринася и за стимулиране на синтеза на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Кивито е чудесно и ако страдате от запек.

Print Friendly, PDF & Email