23.07.2024

6 май – Гергьовден, празник на общините Каварна и Тервел

Миро и Славка Калчева пеят в Каварна за празника на града
„Културната програма в Каварна тази година се очертава да е една от най-богатите за последните години. Пример в това отношение е и подготвената за празника на Каварна – Гергьовден, Тя включва разнообразие от музикални изненади”, каза Петър Михайлов – началник отдел „Туризъм и култура“ в община Каварна.
На празничния за града 6 май, по пешеходната зона в центъра на града ще има търговски базар, част от който ще бъдат и производители от фермерското изложетие „Вкусът на Добруджа“.
На входа на градския парк е предвидена зона с детски атракции, а на големия паркинг в края на пешеходната зона ще бъдат разположени големи въртележки за по-големите деца, обясни Петър Михайлов.
Тази година музикалната част от програмата на 6 май включва два концерта. Началото на празничната програма е в 10,30 ч., когато на сцената на площад „Защитата на Каварна“ започват изпълненията на талантите от ДФТШ „Орисия“, ФТС „Бизоне“ при читалище „Съгласие-1890“ и ДНХ „Шарено коланче“. След тях на сцената ще излезе народната певица Славка Калчева, която ще пее за жителите и гостите на града.
Програмата за празника продължава с възстановка на традициите и обичаите на Гергьовден и традиционната за деня гергьовска люлка. С организацията на тази проява са се заели членовете на Клуб на пенсионера – Каварна.
От 20:00 ч. започва вторият концерт на 6 май, който е с участието на поп изпълнителя Миро. В специално видеообръщение певецът от Добрич поздрави жителите с празника и заяви, че за него е удоволствие да пее за тях. Празникът ще завърши в 21.30 часа с традиционната  заря.
Паралелно с тази програма има и прояви, които ще се проведат в галерията и музея в Каварна.
ИА „Добруджа”

Print Friendly, PDF & Email