27.09.2023

59 изпълнители от 7 държави пеят за Голямата награда на европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев“

Вчера в Добрич започна европейският младежки поп-рок конкурс „Сарандев“. 59 изпълнители от седем държави – България, Полша, Гърция, Румъния, Молдова, Украйна и Казахстан участват в 32-ото издание тази година. Конкурсът е за индивидуални изпълнители на поп и рок музика от страната и чужбина, на възраст от 11 до 30 години
15 са чуждите изпълнители, от страната участват изпълнители от Добрич, Варна, Пловдив, София, Бургас, Русе, Долни Чифлик, Велико Търново, Търговище, Горна Оряховица, Силистра, Шумен, Провадия, Сопот, Троян, Габрово.
 Конкурсът „Сарандев“ Добрич -2023” се провежда  в продължение на три дни – на 11, 12 и 13 май (четвъртък, петък и събота).
Първата вечер от конкурса  е от 17.30 часа и певците се явяват с песен на родния си език. Втората конкурсна вечер участниците пеят песен по избор.
Награждаването и гала концертът са на 13 май са от 17 часа. Тогава публиката ще се радва на изпълненията на „Керана и Космонавтите”, алтернативна рок група, създадена през 2018 година.
„Керана  и Космонавтите” са приели поканата на организаторите, които предварително са проучили интереса на младите хора в Добрич. Керана е добре известна с участието си в телевизионния формат „Като две капки вода“.
 Наградният фонд тази година е 7 хиляди лева. Общината увеличи паричните награди с 2500 лева. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов, организатори са Община град Добрич и Общински младежки център „Захари Стоянов“
Председател на журито за поредна година е композиторът Хайгашод  Агасян. Добрич ще има свой представител – Александър Петров, поет и изпълнител, който беше финалист на „Гласът на България“. В международното жури е включен и полякът Михал Качмарек носител на Гран При от „Славянски Базар“- 2013 год. в Беларус.В журита още са журналистът Николай Текелиев, Ирина Романченко от Украйна и Карлъйгаш Абдикаримова от Казахстан.
Присъжда се Grand prix – с парична награда, авторска статуетка и грамота
В трите възрастови групи се връчват на първо, второ и трето място грамоти и парични награди. Предвидени са поощрителни и специални награди.
Европейският младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ е един от най-авторитетните и доказани музикални форуми в страната. Той е жегоден. ДТ

Print Friendly, PDF & Email