04.10.2023

5 са жените сред 959-те членове на сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич“

В следващите месеци предстои подготовка за новия ловен сезон, а на 17 юни сдружението ще участва в ХIV национален ловен събор в Шумен
В сдружение „Ловно-рибарско дружество /ЛРД/ – Добрич“ членуват 959 членове, сред тях 5 жени, обединени в 33 ловно-рибарски дружини. Те стопанисват 36 ловно-стопански района с обща площ 119 249 хектара на територията на община Добричка. В изпълнение на плана за основните мероприятия и съгласно договора за стопанисване на ловните райони, са изградени и ремонтирани стотици биотехнически съоръжения – хранилки, солища, калища, чакала, които изискват ежедневна поддръжка, беше посочено на общото отчетно събрание на ЛРД за периода 2022-2023 година, което се проведе вчера в ловния дом в местността „Кобаклъка”.
„През септември 2022 година отбелязахме сто двадесет и пет години от учредяването на първото ловно дружество в Добрич. Годишнина, която не е важна само за нас, но и за всички, обичащи природата на Добруджанския край. Тогава отkрихме тържествено собствен ловен дом в местността „Кобаклъка” и осъвременяването на ловно-стрелковия комплекс с изграждане на зона за нарезно оръжие, с което затворихме кръга – ловен дом, стрелбище за гладкоцевно и нарезно оръжие. Там премина практическата подготовка на 100 души в курса за нови ловци и на 15 в курса за подборен лов”, каза председателят на Управителния съвет на сдружението Илия Михайлов и член на УС на националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.
„Редно е да се разбере, че отдавна ловците и риболовците не осигуряват своята прехрана и оцеляване чрез дейността си. Напротив. В сдружението от 2015 година сме забранили ловуването на заек. Нещо повече. През 2022 година разселихме 160 зайци и продължаваме този процес. Съвсем скоро ще разберем от резултатите доколко това е ефективен начин за увеличаване популацията на заека. През отчетния период разселихме 1385 птици, от които 845 фазани и 540 яребици. Правим това години наред и вече определено наблюдаваме значително увеличение на тяхната популация.
Нашите членове през цялата година се грижат за дивеча, правят хранилки и особено през зимните месеци, когато животните трудно си намират храна, ги подхранват, за да оцелеят. За отчетния период са направени 84 хранилки за елени и сърни, 30 – за диви свине, 300 – за фазани и яребици”, отчита дейността на сдружението Михайлов. Сдружението закупува и разпределя по ловните дружинки ежегодно 20 тона концентриран фураж /царевица/, 2.5 т груб фураж /люцерна/ и 1 тон каменна сол. Дружините допълнително осигуряват, съобразно своите възможности, храна за дивеча в своите ловно-стопански полета.
Всяка ловно-рибарска дружина набира нови членове, създава и обогатява своята клубна база. Със свои ловни бази в периода 2022-2023 се сдобиха членовете на ловните дружинки в Житница и Славеево, а в Овчарово текат довършителните работи по базата, подпомогнати от Сдружението и община Добричка. В Житница с доброволния труд на ловците е изграден водоем за осигуряване на вода за животните особено в горещите летни месеци и навес.
Извършването на таксация всяка година позволява на ловците да следят популацията на животните и да се намесват в случаите, когато даден вид е заплашен от изчезване, вследствие на прекомерното увеличаване броя на неговия естествен враг – чакал, лисица и др. Съвместно с редица институции, ловците от сдружението, макар и с различен успех, водят ежедневна борба срещу бракониерството”, посочва Михайлов.
След пауза от три години, заради Ковид пандемията, продължи традицията, датираща отпреди 1942 година, на ловните вечеринки, в които обикновено участват близо 400 ловци, риболовци и членове на техните семейства.
„Продължаваме работа по договора за сътрудничество, с участието на всички ловно-рибарски сдружения от общините в област Добрич и колегите ни от градовете Силистра и Вълчи дол. Поддържаме сътрудничеството със сродни организации в рамките на Европейския съюз. Добри са контактите ни с колеги от град Констанца, Румъния, и от град Кавала,Гърция.
Ще продължаваме да търсим възможности за любителите на риболова, които през последните 20 години са истински ощетени, поради липсата на водоем на територията на сдружението”, заяви Михайлов.
„Съхраняването на ловното оръжие става все по-важно, предвид убитите наскоро 9 души, между които бяха 7 деца, в съседна Сърбия и още толкова ранени. Случаят беше особен, поради факта, че непълнолетният убиец е взел законно притежаваното оръжие на баща си и, след като месеци преди това е планирал всяка своя стъпка, е реализирал плануваното. Този случай ни накара да се замислим сериозно. Безспорно, абсолютно изискване е да се спазват условията за безопасно съхранение на оръжието. Задължение на всеки ловец е да направи достъпа до ловното оръжие, с което разполага, невъзможен.  Децата имат естествено любопитство към огнестрелните оръжия. Затова ще призовем нашите членове да говорят със своите деца или внуци за оръжията – отново и отново. Провеждането на редовни разговори ще премахне мистерията и ще им помогне да разберат какво представляват оръжията. За съжаление, много родители се доверяват на децата си, че те никога няма да докосват оръжие, след като са били предупредени за опасностите. Те вероятно ще го направят, когато се появи възможност. И последствията могат да бъдат фатални. Амбицията ни е безопасността при боравенето и съхраняването на ловното оръжие да се превърне в постоянна тема на разговор между нашите членове и членовете на техните семейства с цел опазване на човешкия живот, който е най-голямата ценност, която притежаваме”, подчерта с изключителна острота Михайлов пред членовете на сдружението. ДТ

Print Friendly, PDF & Email