19.06.2024

5 вреди, които алкохолът нанася върху кожата

И как да поправите това
Алкохолът има не особено добра слава по отношение на здравето. Дори в малки количества редовната консумация на алкохол може да навреди на черния дроб, бъбреците, метаболизма, имунната система.
Алкохолът обаче може да е вреден и за кожата. И с тази статия нямаме намерение да се опитваме да ви откажем от любимото ви питие в петък вечер с приятели. Целта тук е да обърнем внимание на начините, по които алкохолът вреди на кожата и красотата, както и на начините да намалите тези негативни влияния.
Какви са вредите, които алкохолът нанася върху кожата?
Дехидратация
Алкохолът има дехидратиращо въздействие върху организма, съответно и върху кожата. А това оказва негативно влияние върху нея. Дехидратираната кожа е податлива на бръчки, преждевременно състаряване, повяхване, не особено свеж вид, тъмни кръгове, подпухване.
Възпаления
Друг проблем, свързан с консумацията на алкохол, са възпаленията в тялото и кожата, които се влошават с времето. Видът и текстурата на кожата се влошават заради възпаленията в кръвоносните съдове, които настъпват при редовна консумация на алкохол. Това влошава преноса на кислород и хранителни вещества до всяка клетка на кожата, което е от значение за младия ѝ и свеж вид.
Влошен сън
Алкохолът има негативно влияние върху съня. След една-две чаши вечер може да ви се струва, че заспивате бързо, но след това се случват събуждания през нощта, неспокоен и крехък сън, позиви за посещение на тоалетната, жажда, трудности в повторното заспиване. Всичко това е причинено от влиянието на алкохола, което пък вреди на всички останали процеси в тялото, включително на кожата и красотата.
Загуба на колаген
Алкохолът пречи на нормалния синтез и усвояване на колагена – един от най-важните протеини в тялото, отговорен за здравата, красива и млада кожа. Много видове алкохол, особено коктейлите са с допълнително количество захар, което още повече влошава състоянието на кожата, блокирайки синтеза на колаген.
Тъмни кръгове и подпухнали клепачи
Алкохолът причинява уморен и повехнал вид на кожата, защото оказва силно негативно влияние върху кръвоносните съдове в периферията. Това става особено видимо в зоната около очите, където кожата е много тънка и крехка. Всичко това в комбинация с намаления синтез на колаген, липсата на добър сън, добавените захари, прави кожата да изглежда още по-зле, по-състарена, отпусната и склонна към бръчки.
Как да намалите вредите от алкохола върху кожата?
Не е задължително да изключвате алкохола тотално от живота си, ако не го искате. Важно е да контролирате приема му, да не прекалявате и да не го употребявате всеки ден.
Когато обаче пиете алкохол, можете да намалите вредите от него върху кожата и организма, като го придружите с много голяма чаша вода или прясно изцеден плодов или зеленчуков сок. Това ще ограничи влиянието му, ще ви хидратира, ще донесе допълнителни хранителни вещества, антиоксиданти, минерали и витамини, важни за здравето на кожата.

Print Friendly, PDF & Email