04.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

49 души са загинали при военен сблъсък между Армения и Азербайджан

Арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи пред парламента на страната, че 49 души са били убити при „азербайджанското нападение“.
„По данни на Министерството на отбраната в момента имаме 49 загинали, но тези данни не са окончателни“, каза той пред парламента по време на извънредно изявление.
В нощта на 13 септември започна военни действия между въоръжените сили на Армения и Азербайджан. В резултат на бойните действия има загинали и ранени.
Министерството на отбраната на Армения съобщи, че 13 септември в 00:05 часа азерската армия е започнала обстрел на градовете Горис, Сотк и Джермук, където са разположени позициите на арменските въоръжени сили.
Азербайджан е използвал артилерия, голямокалибрено и стрелково оръжие, безпилотни самолети. Арменският премиер Никол Пашинян проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, по време на който страните обсъдиха ескалацията на арменско-азербайджанската граница. Силите на Министерството на извънредните ситуации на Армения в районите, където се водят престрелките, бяха преведени в режим на повишена готовност.
Министерството на отбраната на Армения обяви за интензивен обстрел, включително гражданската инфраструктура, от страна на Баку и призова гражданите да се въздържат от публикуване на кадри от сцената на военните действия. Арменската полиция премина на засилен режим на служба, а гражданите бяха призовани да не изпадат в паника.
Министерството окачестви като лъжа изявлението на Азербайджан, че арменската страна е започнала обстрела, и обвини Баку, че подготвя информационна основа за тази провокация. Ереван обяви, че позиционните боеве продължават и след 04:00 часа на 13 септември.
Никол Пашинян обсъди по телефона с френския президент Еманюел Макрон изострянето на арменско-азербайджанската граница. Той проведе и заседание на Съвета за сигурност на страната, по време на което беше решено да се потърси помощ от Русия, ОДКБ и Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на ситуацията по границата.
От своя страна, Азербайджан съобщи за саботаж на арменските въоръжени сили в Дашкесанско, Келбаджарско и Лачинско направление. Ереван целенасочено изостря обстановката на границата през последния месец, концентрира настъпателни оръжия, тежка артилерия и жива сила и на 13 септември обстрелва позициите на азербайджанската армия в тези райони. Министерството на отбраната на Азербайджан обясни сблъсъка с предотвратяването на минирането на райони между позициите на азербайджанските армейски части и снабдителния път от диверсионни групи на арменските въоръжени сили.
От арменските обстрели азербайджанската армия е претърпяла загуби в жива сила, пострадала е и военната инфраструктура на страната. Баку съобщи за загуби сред личния състав и военната техника на арменските части, участващи в диверсионни операции.

Print Friendly, PDF & Email