27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

40 полицаи са в издънка по случая „Семерджиев“, уволняват дисциплинарно полицайката Радева

„Проверката показа стряскащи данни. Има данни, че приблизително 40 полицейски служители са нарушили задълженията си, или не са ги изпълнили достатъчно съвестно“. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по отношение на проверката „Семерджиев“, започнала след катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени.
„Знаете, че има две висящи дисциплинарни производства. По отношение на това, което касае полицайката Радева. Впрочем, полицай е трудно да се каже за човек, който е извършил тези деяния. Има достатъчно данни, предявени са и тези данни, подлежи на дисциплинарно наказание уволнение. Несъвместимо с пагона на служител на МВР е такова поведение, което е констатирано в хода на проверката. Съдействие на лице, извършило криминална проява, по всякакъв начин, включително да избегне наказателна отговорност“, каза Демерджиев по отношение на полицайката Симона Радева.
„Има много други служители, които са показали притеснително поведение. Трима ръководни служители, например, са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение, че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него. Тоест материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата. Вместо това някой е наложил административно наказание. Очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност на това лице“, каза министърът на МВР.
„От всички структури на столичните дирекции, от различни районни управления и от СДВР. По отношение на всички тези лица ще бъдат образувани незабавни дисциплинарни производства“, отговори Демерджиев на въпрос откъде са служителите, които са подпомагали Георги Семерджиев.
„Няколко от служителите са на ръководно ниво, а други са на средно и на изпълнителско ниво. Самият факт, че толкова много служители са съдействали под една или друга форма на едно лице, за мен говори ясно, че вероятно има и хора, скрити от фокуса на това внимание, които са седели зад тези приблизително 40 служители“, заяви Демерджиев и отговори дали има чадър от високо равнище над Семерджиев: „Така изглежда, иначе не знам как иначе да допусна как 40 служители ще действат в услуга на това лице по един или друг начин“.
За служителите, при които е изтекла давността, или няма събрани достатъчно формални доказателства, но все пак е ясна съпричастността им към този случай, той призова:
„Приканвам ги, сами да напуснат МВР, защото в структурите на МВР няма място за такива хора“, апелира министърът.
При катастрофата на столичния булевард „Черни връх“ загинаха Христина Дилева и Хариет Стефанович. Пътният инцидент стана на 5 юли т.г. Обвинен за катастрофата е Георги Семерджиев, който е с най-тежката наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Установено е, че е шофирал под въздействие на наркотици и с фалшива шофьорска книжка. В кръвта му са открити следи от амфетамини. След инцидента той опита да се укрие. Стана ясно, че е бил подпомаган от столичната полицайка Симона Радева. Срещу нея започна дисциплинарно производство.

Print Friendly, PDF & Email