05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

4 трансгранични маршрута са разработени в общините Добричка и Хършова по проект

Основният ремонт на читалищата в селата е на стойност 1 410 770 евро

Основен ремонт на читалищата в селата Черна и Ловчанци, разработени 4 трансгранични маршрута в рамките на общата стратегия за културен туризъм в трансграничния район Констанца-Добрич – това са междинните резултати от проекта „Хършова-Добричка, заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура” – каза координаторът на проекта Галина Митева Той е на стойност 1 410 770 евро и е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррет”. Безвъзвъзмездната помощ е от ЕС е 1 199 154 евро, 13 процената е националното съфинансиране и 2 процента е участието на общините – Добричка и румънската Хършова.
В читалищата в селата Черна и Ловчанци са обновени залите – сменено е подовото покритие, поставени са нови столове, залите са климатизирани и оборудвани с озвучителна и осветителна техника. В читалището в село Черна има нови сценични и прозоречни завеси с дистанционно управление. Закупени са компютри, офисоборудване, мултимедиен прожектор и екран. Направени са и подходи за хора в неравностойно положение. Предстои обявяването на обществена поръчка за две мобилни сцени.
„Целта на проекта е да съживи трансграничния регион, като се стимулира развитието на туризма и опазването на културното наследство” – каза още Митева. Тя добави, че ще бъдат обучени по 10 екскурзоводи от двете страни за 4-те туристически маршрута. Ще бъде издадена брошура за тях, както и ще бъде създаден уебсайт.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email