24.07.2024

4 години затвор за мъж, нанесъл тежки удари на свой познат

По обвинителен акт на Районната прокуратура в Добрич 30-годишният Й.Д. бе осъден ефективно за това, че е причинил тежка телесна повреда на свой познат – престъпление по чл. 128, ал.2, във връзка с ал.1 от НК. Прокуратурата поиска да му бъде наложено наказание от 6 години „лишаване от свобода“, а съдът прие изцяло изложените мотиви, като постанови именно такава присъда. Й.Д. се възползва от правото си да поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета, и призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Така, след като беше редуцирано с оглед на съкратената процедура, наказанието беше намалено до 4 години „лишаване от свобода“.
Престъплението, за което беше осъден 30-годишният мъж, е извършено на 18 март 2023 година. Подсъдимият се намирал до автомобилен сервиз на улица „Бойчо Огнянов“ в град Добрич, когато забелязал свой познат. Без никаква видима причина, съвсем изненадващо, той се приближил до него и му нанесъл удар с юмрук в областта на главата. Мъжът паднал на земята безпомощен и видимо в безсъзнание. След това Й.Д. му нанесъл още един удар в областта на гърдите. Потърпевшият бил отведен незабавно в болнично заведение, където се наложило да бъде опериран. Имало реална опасност за живота на мъжа (43 г.), тъй като той получил тежки мозъчни травми, които наложили оперативна намеса.
В хода на процесуалните действия по случая категорично била доказана съпричастността на Й.Д. към извършеното престъпление. Той бил привлечен в качеството му на обвиняем и „задържан под стража“ след уважено искане на Районна прокуратура – Добрич.Присъдата на Районен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в града. ДТ

Print Friendly, PDF & Email