04.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

392 състезатели ще участват в Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“

392 състезатели от 17 държави ще участват в 14-то издание на Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ /IATI/. Тазгодишното издание на престижното състезание ще се проведе в хибриден формат – онлайн и присъствено.
Това съобщи пред журналисти днес председателя на организационния комитет Бисерка Йовчева. В пресконференцията участваха още проф. Росица Давидова от Шуменския университет, началникът на образователния отдел на община Шумен Даниела Савчева и програмистът Антония Колева, автор на онлайн системата за регистрация на турнира.
Състезанието ще се проведе между 23 и 27 ноември в Шумен.
„Готови сме с организацията и вече очакваме нашите гости. Интересът тази година е много голям, защото турнирът вече е много известен и престижен, а също и затова, че го обявихме хибриден и тези, които не могат да дойдат на място, могат да участват дистанционно“, каза Бисерка Йовчева.
Заявки за онлайн участие са подали отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна и Саудитска Арабия, а в Шумен ще дойдат 96 състезатели – от Румъния, Молдова и Великобритания, както и българските национали.
Руски информатици ще се състезават неофициално. Те няма да участват в класирането и в разпределението на медалите.
Шумен ще бъде представен от 16 участници – по 8 в двете възрастови категории. Всички са от ПМГ “Нанчо Попович” и Школа „А&Б“.
Паралелно с Международния турнир ще се проведе и Националния есенен турнир по информатика. В него ще участват още 150 малки информатици, разделени в 5 възрастови групи.
Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа „А и Б“. Генерален спонсор е „Алкомет“. Община Шумен финансира турнира с 12 хил. лв.
ШУМ.БГ е официален медиен партньор на турнира.

Print Friendly, PDF & Email