15.07.2024

31 българи са поискали евакуация от Судан, много държави изтеглят гражданите си от размириците

Внезапно избухналият конфликт в Судан между армията и паравоенна група, наречена Сили за бърза подкрепа, постави в безизходица хиляди чужденци, включително дипломати и хуманитарни работници

Към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан, обяви на извънреден брифинг в Министерството на външните работи заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев.

Българската дипломация държи постоянна връзка със сънародниците ни.

„Там нямаме функциониращо посолство, а покриващото се намира в Кайро. В своята дейност по евакуацията, то се подпомага и от представителството ни в Рияд. Ситуационният център и посолството ни в Хараре координирано търсят и предлагат варианти, възможности и опции чрез маршрути по въздух и суша за евакуация от Судан“, посочи Коджабашаев.

Военен самолет „Спартан“ ще бъде вдигнат само ако евакуацията се окаже невъзможна по друг начин.

Припомняме, че в неделя саудитското външно министерство съобщи, че сред 12-те граждани от други страни, които Саудитска Арабия е евакуирала заедно с 91 свои сънародници, има и българи.

Всички те безопасно са пристигнали в Джеда в събота.

Внезапно избухналият конфликт в Судан между армията и паравоенна група, наречена Сили за бърза подкрепа, постави в безизходица хиляди чужденци, включително дипломати и хуманитарни работници. В резултат редица държави започнаха да евакуират своите граждани от африканската държава, информира агенция Ройтерс. Някои операции се осъществяват по въздух, други – през пристанище Судан на Червено море, което е на около 650 км североизточно от столицата Хартум, но на около 800 км по шосе. Агенция Ройтерс дава справка за някои от евакуациите:

Американски специални части евакуираха всички служители на посолството и техните семейства, заедно с няколко дипломати на други държави. За евакуацията са били използвани хеликоптери, които са излетели от база в Джибути и са презаредили в Етиопия. Срещу тях не е имало стрелба по време на евакуацията. Вашингтон не планира евакуация на други американци, но търси възможности да им помогне да напуснат страната.

Британските въоръжени сили организираха „сложна и бърза евакуация“ от Судан на целия дипломатически персонал и техните семейства, съобщи премиерът Риши Сунак в неделя.

Френски самолет с около 100 души на борда е отлетял в неделя от Хартум към Джибути. Подготвя се втори самолет с подобен брой пътници, съобщи Франция. Със самолета пътуват делегацията на ЕС, както и граждани на други държави. По-рано воюващите сили в Судан си отправиха взаимни обвинения във връзка със стрелба срещу френския конвой, при която е бил ранен един френски гражданин. Министерството на външните работи на Франция не е коментирало атаката.

Германски военен самолет отлетя от Хартум към Йордания със 101 души на борда, съобщиха в неделя въоръжените сили на Германия. Още два самолета се намират в Судан. Неколкостотин германски граждани са се регистрирали във външното министерство за бъдеща евакуация, съобщи армията в изявление. Тя съобщава още, че в Судан има и хора от други европейски страни, които не могат да ги евакуират.

Print Friendly, PDF & Email