19.04.2024

30 машини с гребло ще чистят улиците на Шумен тази зима

Улиците на Шумен тази зима ще чисти от сняг „Автомагистрали – Черно море“ АД. Фирмата разполага с 22 собствени машини с гребло и 8 наети по договор от партньори.
Това стана ясно днес на заседание Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия.
За разлика от минали години, когато една фирми отговаряше за малките улици, а друга за натоварените артерии и булеварди, сега общинската администрация е решила да възложи дейността на една, като идеята е да има по-добра координация в действията при сложна обстановка.
От „Автомагистрали – Черно море“ заявиха, че могат да пуснат по улиците 10 големи и 4 малки пясъкоразпръсквача с гребло, 3 трактора с гребло, 3 мини челни товарача за най-тесните улици и 2 роторни снегорина. Други 8 машини е договорено да се вземат от фирма „Е-плант“ при нужда. „Автомагистрали – Черно море“ разполага на склад с близо 400 тона сол.
Републиканската пътна мрежа на територията на Шуменска област ще се чисти от сдруженията, които и миналата зима отговаряха за това – ДЗЗД „ПП Шумен“ и ДЗЗД „Хемус – Варна“.
Представителите на пожарната, ВиК, „Енерго-про Мрежи“, „Шумен-Пътнически автотранспорт“ и на общинските предприятия докладваха, че са направили нужната подготовка на машините и съоръженията за осигуряване на нормално функциониране при зимни условия. Кметовете и кметските наместници на 26-те села от общината също заявиха, че са готови за неблагоприятни климатични условия.
Кметът на Шумен Любомир Христов призова за по-добра комуникация между институциите при тежки зимни условия. „Оптимист съм от това, което чух. Остава да се надяваме на по мека зима“, каза той.

Print Friendly, PDF & Email