04.12.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

3 200 000 лева от Живко Мартинов търси КПКОНПИ, не можел да си оправдае парите за 10 г.

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е завело иск за 3,2 млн. лв. срещу бившия депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов. Настоящият подсъдим за рекет на 4 тона суджук и с още 4 обвинения за тежки престъпления, не е успял да докаже законността на доходите си за 10 години.

В искането на КПКОНПИ фигурира и ревизионен акт за над 700 000 лв., който е бил „скатан“ във времето и не е обезпечен от държавата като вземане. Същото се е случило докато Живко Мартинов е бил народен представител, ковал е закони, които е трябвало всички да спазваме.

Припомняме, че „момчето от  Владимирово“ е подсъдимо за рекет на 4 тона суджук, които искал и получил от добрички производител с оправданието, че са за Бойко Борисов.

Според главния прокурор Сотир Цацаров, проверката на прокуратурата е установила, че „нито един суджук не е стигнал до премиера“.

Производителят, който е фалирал вследствие на рекета свидетелства, че многократно е бил заплашван – ако не даде поредния транш суджук, бизнесът му ще бъде съсипан. Същият твърди, че през годините, в които Живко Мартинов и бил шеф на ГЕРБ-Добрич, е действал като артелчик – отвсякъде събирал всичко, което му падне.

Депутатът, който няма нито една секунда изказване от парламентарната трибуна, назначавал и шефовете на всички държавни структури в региона. Подборът далеч не бил основан на качествата на кандидатите. Част от тях и днес са на позициите си.

Неизвестно защо и в момента Живко Мартинов продължава да кадрува. Наскоро добричлийка, работеща в столицата, посетила Областна администрация Добрич и заявила, че е изпратена от Живко Мартинов да бъде назначена на мястото на спорно уволнения от длъжност юрист консулт. Според някои – специално освободено за нея.

Запознати с житието на  Живко Мартинов твърдят, че през годините за него не е имало телефон на висш  чиновник, който да не отговори при позвъняването му. Той бил известен с това, че носел калкан и миди по министерствата и си купувал благоразположението на министри и заместниците им.

Не е доказано колко е вярно, че Живко Мартинов написал срещу номера на шофьора си името на премиера Бойко Борисов. Всеки път, когато шофьорът му звънял, той показвал изписаното на дисплея, за да видят всички, че му звъни министър-председателя, а разговорът бил в подчинено отношение спрямо позвънилия.

Живко Мартинов има един недостатък – когато прекали с алкохола, започва да говори какво ли не, за кого ли не. До днес не е ясно дали както твърдят хората „пияният е най-искрен“ или просто умът му ражда „чудеса“ след определен брой чашки, разказват негови познати.

Така е роден митът, че премиерът ял с шепи от тава хайвер в добричка мидена ферма. Че заплашвал Живко да дава пари за кампанията на ГЕРБ на последните местни избори, защото „той объркал всичко и сега трябвало да си плати“. Че вече се е сдобрил с премиера и ГЕРБ разчитат на него за евроизборите – теза изцяло опровергана от тогавашният втори в партията – Цветан Цветанов. Че е обядвал в популярен ресторант на Дуранкулашкото езеро само с премиера, който се разкаял и признал, че проблемът  е Цветанов, не Мартинов и всякакви други подобни.

Според последния слух, Живко Мартинов бил на вечеря в най-скъпия ресторант в столицата „Капитан Кук“, в хотел „Марина“, с д-р Даниела Дариткова. Същата стана шеф на парламентарната група на ГЕРБ в Парламента след напускането на Цветан Цветанов.

Репортер на медийна компания „Добруджанска трибуна“ се свърза по телефона с д-р Дариткова. Тя призна, че като депутати от ГЕРБ се познават с Живко Мартинов, но нито е била с него, нито е поемала ангажимент да оправи съдебните му дела.

„Всякакви хора коментират името ми по всякакви казуси, но в този няма истина!“, категорична бе д-р Дариткова.

Делото в Специализирания наказателен съд е на финалната права.

Очаква се след поредното заседание, което е в края на тази седмица, да има пледоарии и произнасяне на присъда на първоинстанционния съд.

Според юристи първото влязло в съдебна зала обвинение е по най-лекия член от Наказателния кодекс от петте повдигнати на Живко Мартинов. След него предстои да се внесат в съда и другите четири обвинения срещу бившия депутат от управляващата партия, който бе цитиран като пример за политическа корупция в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.

Екипът на медийна компания „Добруджанска трибуна“  се свърза с Живко Мартинов, който предпочете да затвори слушалката, вместо да отговори на въпросите, които бихме му задали, за да му дадем право да изложи своята истина.

СНИМКА Нова.бг

Print Friendly, PDF & Email