09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

3 неща, които не знаем за витамин С

Неочаквани ползи от аскорбиновата киселина
Витамин С е много ценен елемент, важен за редица функции в организма. За него знаем, че е изключително важен за имунната система. Но той надхвърля многократно тази си функция, защото има мощно влияние и върху други системи в организма.
Витамин С стимулира мозъчното здраве
Витамин С се среща във високи концентрации в мозъчната тъкан. Той е силен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес, като по този начин подобрява мозъчната функция. Оксидативният стрес има много негативно влияние върху паметта, концентрацията и може да навреди на когнитивните функции на мозъка.
Ето защо витамин С е толкова важен за мозъка. Той подобрява паметта, концентрацията и стимулира мозъчната функция. Когато приемате достатъчно витамин С чрез богата и разнообразна храна, мозъчната дейност се подобрява, според изследвания, цитирани от mindbodygreen.com.
Високите стойности на витамин С са свързани и с доброто психично здраве, което също е част от мозъчната функция. Витамин С има свойството да повишава настроението, като същевременно подпомага контрола на гнева и негативните емоции.
Витамин С е важен за сърдечносъдовата функция
Тъй като е мощен антиоксидант, витамин С играе съществена роля и за функциите на сърдечносъдовата система. Той участва в поддържането на кръвното налягане, регенерирането на клетките на съединителната тъкан в сърцето и кръвоносните съдове, както и в цялото тяло.
Според изследване, публикувано в списание Atherosclerosis, витамин С участва в поддържането на функциите на ендотелните клетки в сърцето и кръвоносните съдове, което предпазва от атеросклероза.
Витамин С помага за производството на колаген
Знаем, че колагенът е незаменим протеин за здравето и жизнения млад вид на кожата. Той забавя стареенето и изглажда бръчките. Но с течение на времето колагенът се синтезира във все по-малки количества в организма, а усвояването му се затруднява поради редица фактори. Витамин С се бори с тези вредни процеси, като стимулира образуването на колаген и правилното му усвояване от клетките.
Ниските нива на витамин С могат да повлияят силно негативно върху усвояването на колагена, като това прави кожата повехнала, суха, нееластична и склонна към бръчки.
Колагенът е важен не само за кожата, но и за много други тъкани в организма. Той участва в състава на хрущялите, сухожилията, ставите, костите, червата, очите. Ето защо консумацията на храни, богати на витамин С е от толкова голямо значение за цялостното здраве.

Print Friendly, PDF & Email