29.11.2023

263 безработни посетиха Общата трудова борса в Добрич

Сред най-търсените от работодателите бяха инженери и технически специалисти

 263 безработни, от които над 50 от тях младежи, посетиха Общата трудова борса, която се проведе  в петък във фоайето на Висшето училище по мениджмънт в Добрич. Събитието се организира в изпълнение на проект „Готови за работа“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост.Мероприятието е част от организираните от Агенгията по заетостта през месец октомври  поредица от трудови борси и информационни събития, провеждащи се в цялата страна в рамките на кампания „Да работиш (е) яко!“.
„Тази година предприехме организация на такъв формат трудова борса, за да дадем възможност и на хората, които през летните месеци са били ангажирани в сезонна заетост, да се срещнат с работодатели от други икономически сфери“, каза директорът на Бюрото по труда в Добрич Северина Савова, която откри форума. Възможността за пряко договаряне е полезна за всички участници, допълни тя. Савова посочи, че се наблюдава засилен поток от приключващите работа в туристическия сектор, като това са хора, които се възползват от услугите на Бюрото по труда.Участниците в борсата бяха поздравени от изпълняващия длъжността областен управител Живко Желязков. Той пожела на работодателите да намерят точните специалисти, нужни за дейността си, а за търсещите реализация на пазара на труда изрази надежда, че събитието ще им помогне да намерят желаната от всеки работа. Желязков изрази благодарност и към дирекция „Бюро по труда“ – Добрич, които в изпълнение на политиката на Агенцията по заетост, са мост между работодателите и хората, търсещи работа. Общият брой на обявените работни места беше 90. Всички работодатели изразиха висока степен на удовлетвореност и споделиха, че подобни трудови борси са добро решение за работодателите, търсещи работници в различни сфери на икономиката.
В борсата взеха участие 27 представители на 17 работодатели,  които  обявиха  свободни работни места. На борсата бяха още и представители на Военно окръжие – Добрич и Областния информационен център със свои щандове.
Оформено беше и пространство за самоинформиране, състоящо се от видеостена и информационни табла. Като допълнителна информация бяха предоставени и рекламни материали.   На трудовата борса служителите от Бюрото по труда обособиха специален EURES щанд за консултации на търсещи работа лица. Щандът разполагаше с голям брой рекламни материали и информационни табла. Щанда посетиха 22 търсещи работа лица. Интересът им беше насочен към начина за кандидатстване на обявените свободни работни места в EURES мрежата.
Анжелика Николова-специалист „Обучение и развитие” в „Неопърл България“ ЕООД сподели, че фирмата редовно участва в подобни събития, защото производствените й мощности се разрастват и има нужда от специалисти на различни позиции. Липсата на добра квалификация е една от трудностите, които най-често срещат работодателите, допълва тя. Според специалиста по човешки ресурси в „Никос Хранинженеринг“ ООД Кристина Димитрова трудовите борси дават възможност на младите хора да намерят работа в родния си град и да останат в него. Пазарите на фирмата непрекъснато се разрастват и нуждата от персонал с различна квалификация е голяма.Сред най-търсените от работодателите бяха инженерите и различни видове техническите специалисти. ДТ

Print Friendly, PDF & Email