31.05.2024

24 май – Дена на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

В Тервел в празничното шествие на 24 май участват и предучилищните групи
Празнично шествие ще се проведе в Тервел на 24 май–Деня на българската просвета и култура и на славянската книжовност 24 май. По традиция в шествието ще участват ученици, учители, служители от двете училища в Тервел, читалищни и музейни специалисти, ЦПЛР „Малкият принц“, участници в най-големите формации ДФТА „Калинка Вълчева“, ТФ „Каприз“, Вокална студия „Тервел“. Тази година към празника ще се присъединят и децата от предучилищните групи в Тервел, педагози от всички училища. По време на програмата на откритата сцена, кметът на община Тервел инж. Симеон Симеонов да награди номинираните от образователните и културните институции отличилите се през учебната година педагози и учители, както и тези с изключителни заслуги към развитието на образователния и културния живот на общината. ДТ

На празника в Ген. Тошево награждават учители
С тържество и шествие ще бъде отбелязан в община Генерал Тошево 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят ще започне с полагане на венци и цветя пред паметниците на патрона на града ген. Стефан Тошев и писателя Йордан Йовков. 9 часа е началният час на шествието за ученици и деца от учебните заведения, което ще тръгне от Историческия музей. Тържеството на площада е предвидено за 9. 30 ч., като то ще започне с ритуал по издигане на националния флаг и химна на Република България. Програмата предвижда поздравителни слова от общинското ръководство, след което ще бъдат наградени заслужили учители, научни работници и културни деятели от града и общината. Празничното отбелязване на 24 май ще завърши с музикално–танцова програма, в която ще се включат деца от училищата в града, Кристина Христова, балет „Алексия“ и танцов състав „Тошевче“. ДТ

На 24 май концерт в парка на Български камерен оркестър – Добрич
На 23 май от 16.30 ч.пред Паметника на Св. св. Кирил и Методий в Добрич ще се състои награждаване на педагози и директори на образователни институции за принос в развитието на образованието в общината. Пак на 23 май обявяват Ден за безплатен абонамент в регионалната библиотека „Дора Габе“ по повод 24 май.
Тържествата в Добрич на 24 май започват в 09.45 ч.пред паметника на Св. св. Кирил и Методий с поднасяне на цветя. От 10 ч. тръгва традиционното празнично шествие.
От 11.30 ч. на площад „Свобода“ ще се проведе празничен концерт с участието на представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, помощник ръководител Данаила Петкова, ръководител на оркестъра Николай Иванов и фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“, както и детска танцова студия „Добрич“ при Младежкия центърс главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев. От 12 ч.в градския парк „Св. Георги” /пред музея/празничен концерт ще изнесе Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент Петър Тулешков.
От 11 до 17 ч. Художествена галерия обявява Ден на отворени врати. Регионалният исторически музей също обявява Ден на отворени врати в обектите – музей в градския парк, Етнографска къща, дом-паметник „Йордан Йовков“,Археология.На 24 май през целия ден граждани и гости на Добрич могат да поднасят цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий.
ДТ

На 24 май обявяват тазгодишните „Лица на Балчик”
24 май е и празник на град Балчик. Празникът ще започне още в сутрешните часове с празнични литургии  в балчишките храмове.В 9:45 часа ще бъде издигнат националният флаг, а в 10 часа в читалище „Паисий Хилендарски“ е тържествената сесия на Общинския съвет за удостояването с награди на ученици, учители и културни дейци.В 11 часа ученическо шествие ще се спусне по главната улица „Черно море“ и ще акостира на централния площад. С шествието започва и първата част от празничния концерт. Изява на сцената в центъра ще намерят талантите на Балчик.Вечерта, от 20:30 ч., балчиклии и гостите на града ще се забавляват с концерт-спектакъла „Лицата на Балчик“ и изпълненията на Любо Киров и Pavell & Venci Venc с Момичетата от квартала.
Кулминацията от 20:30 ч е r спектакълът „Лицата на Балчик“. „Тази инициатива има над 10-годишна традиция. С достойната титла ще бъдат удостоени 5-има. Те получават грамота, за тях се прави видеофилми, който се прожектира по време на награждаването.Своеобразният конкурс винаги създава очаквания и коментари сред жителите на града, те проявяват изключителен интерес. Специална комисия избира кои ще бъдат наградени от номинациите, които са правени от граждани, организации и др.Винаги е труден изборът” – каза Сава Тихолов от община Балчик. ДТ

Print Friendly, PDF & Email