21.02.2024

200 кв. км инфектирана зона до Дончево заради свинска чума

Нов случай на африканска чума по свинете е регистриран край село Дончево. През миналата седмица е определена 200 квадратни километра инфектирана зона.
Това стана ясно по време на редовно месечно заседание на Областна епизоотична комисия. То бе ръководено от областния управител Красимир Кирилов. На него присъстваха и двамата заместник областни управители Живко Желязков и Красимир Николов. Кирилов съобщи на членовете на комисията, че има нов регистриран случай на АЧС при диво прасе и предостави думата за подробности на секретаря на Комисията и директор на ОДБХ Добрич д-р Анелия Андонова.
Д-р Андонова съобщи, че със Заповед № РД 11-2507 от 06.12.2019 г. на изпълнителния директор на БАБХ е обявена 200 кв. км инфектирана зона в района на с. Дончево, община Добричка. Тя е разпределена на три зони – А, Б и В, като в зона А е забранен ловът и само служители на горските и ловни стопанства и сдружения извършват претърсвания два пъти седмично през първия месец, припомни още директорът на ОДБХ Добрич, като отбеляза, че те се правят без кучета, а другите две зони – Б и В, са повишени мерките за биосигурност. „Отмяна на мерките и инфектираната зона става 6 месеца след регистрирани последен случай. Целта на повишената биосигурност е запазването на индустриалните ферми“ – припомни д-р Андонова. Директорът на ТП ДГС Добрич инж. Цанко Николов сподели, че се касае за отстреляни от ловна дружинка Дончево две диви прасета, от които едното е дало положителна проба. „Веднага районът е маркиран, създадена е организация и се извършват претърсвания“ – каза още инж. Николов. Председателят на ловно-рибарско сдружение „ЛРД – Добрич“ Илия Михайлов гарантира, че ловците стриктно следят за спазване на мерките за биосигурност и съвместно със служители на Горско стопанство извършват претърсвания в района.

Print Friendly, PDF & Email