15.07.2024

20 000 руски войници са загинали през последните месеци в битката за украинския град Бахмут

Украйна съобщи за трима загинали и над 40 ранени при руски ракетни нападения в понеделник.

По американски източници 20 хиляди руски войници са загинали в битката за украинския град Бахмут през последните месеци.

Две жертви има при руското ракетно нападение срещу Павлоград, Днепропетровска област, а 14-годишно момче е загинало бомбардировка в близост до училището си в Чернигов, северно от Киев, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в редовното си обръщение.

Зеленски е внесъл във Върховната рада законопроекти за удължаване на военното положение и общата мобилизация с 90 дни – от средата на май до средата на август. След разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо Зеленски отбеляза: „Канада вече започна да конфискува руски активи, това е красноречив пример за всички останали държави по света“. Канада предостави на Киев осем танка Леопард 2 и досега е обучила над 36 000 украински войници,

Съединените щати смятат, че над 20 хиляди руски войници са загинали в битката за украинския град Бахмут, а 80 хиляди са ранени, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Той се позова на разсекретени разузнавателни данни, които се отнасят за периода от началото на декември. Той каза, че половината от убитите са принадлежали към наемните сили на Вагнер, „мнозинството от които са руски затворници, които са били хвърлени в битка в Бахмут без достатъчно бойно обучение, бойно ръководство или каквото и да е чувство за организационно командване и контрол“.

Кърби приписа тази оценка на „информация и разузнаване, които успяхме да потвърдим за период от известно време“, като същевременно посочи, че САЩ продължава политиката на отказа да оцени жертвите на Украйна във войната.

Основателят ѝ Евгений Пригожин отново призова руското командване да го снабди с боеприпаси, за да превземе Бахмут, като поиска по 300 тона снаряди на ден.

В същото време командващият сухопътните сили на армията на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски съобщи, че бойците му са успели да изтласкат руснаците от някои от позициите им в Бахмут.

В понеделник експлозия в граничещата с Украйна Брянска област в Русия е причинила дерайлиране на локомотива и седем вагона от товарен влак, който пътувал от Беларус за Брянск. Мястото на експлозията е на 100 километра от украинската граница. В Ленинградска област пък е бил взривен далекопровод – на 60 километра южно от Санкт Петербург.

Print Friendly, PDF & Email