24.07.2024

170 млади българи от Украйна пяха и танцуваха в Каварна на събора „С България в сърцето”

17-ото издание на общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето” събра в Каварна за три дни около 600 младежи – потомци на български преселници в Бесарабия, Молдова и Западните покрайнини, като и от България,..
Най-много бяха бесарабските българчета от Украйна – 170, около 70 от Молдова, 28 дойдоха от Западните покрайнини.
«Тазгодишният събор беше прекрасен.. Децата, които участваха, са се готвили много за изявите си, това просто личеше. Въпреки размирното време покрай нас в момента, младите потомци на българите, избягали от турския ятаган и намерили нов дом в Бекарабия, Украйна, говорят и пеят на български. Съборът в Каварна е единственият по рода си общобългарски младежки събор, който събира тези наследници, дава им сцена и ги поощрява да пазят българщината. Имаше още изпълнители от Молдова, Западните покрайнини в Сърбия. През предишни години имаше състави, представящи българската диаспора в Косово, Албания, тази година просто не успяха», заяви народният певец Илия Луков, организатор на събора, заедно с общината в Каварна.
«Най-многобройни тази година бяха участниците от Одеска област, Украйна. Неслучайно съборът няма конкурсен характер. Въпреки това има жури, което оценява изпълненията и най-добрите се включват във вечерните концерти на събора. Това е много важен форум, защото пропускаме и друг момент. Българите със смесени бракове в Украйна и Молдова са около 1 милион», добави Луков.
Тази година общобългарският младежки събор «С България в сърцето» не е имал подкрепа от министерствата на културата или образованието., каза още Луков. «Много е важно на фона на тази война ние като българи да си дадем сметка накъде вървим и да настояваме да ги има тези празници, които пазаят народността. Тази «рожба», създадена през 2004 г., вече 17 години приютява потомци на онези българи, които са успели да си запазят корена, въпреки турските гонения, въпреки глада в Украйна. Те заслужават грижа и внимание. Българинът е бил изключително миролюбив, трудолюбив и милосърден. Ние трябва да съхраним тази милосърдност», категоричен е Луков.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email