07.12.2023

17-те служители на Националния статистически институт в Добрич протестиха за по-високи заплати

Заплашват с ефективни стачни действия, ако не бъдат чути
Служителите на териториалното поделение на Националния статистически институт /НСИ/ в Добрич излязоха вчера на протест с искане за повишение на заплатите. Те се събраха в центъра на града преди началото на работния ден, от 8 до 8,30 часа. 17-те работещи с лентички „Статистиката протестира” носеха и много лозунги „И за нас има инфлация”, „Не – на обидните заплати”, „Ще протестираме толкова, колкото трябва”, „Достойни заплати в НСИ – навременна точна статистика”.
„Този протест е предупредителен, исканията ни са за повишаване на заплатите. Такива протести се провеждат навсякъде по места в страната”, каза Илга Иванова – главен експерт в отдел „Статистически изследвания-Добрич”.
Основното искане е за повишение на заплатите с 50% максимално скоро. Ако то не бъде изпълнено, протестните действия на работещите ще продължат.
„Заплатите в НСИ са едни от най-ниските. По данни на статистиката, от 120 държавни институции териториалните поделения сме на 118-о място”, заяви Иванова. „Искането е за 50 % увеличение на заплатата и то по възможност в най-скоро време. Наясно сме, че бюджетът за т.г. е приет. Очакваме да се съобразят с исканията ни в бюджета за догодина”, добави тя. „В град Добрич работят 17 души и те са доста малко за обема на работата, която трябва да изпълняваме.
Средната заплата за НСИ е 1200 лв, като повечето, които се назначават, са със заплата, малко над минималната”, добави специалистът.
Последното увеличение на възнагражденията в НСИ е било в размер на 30% през 2020 г. „Изчакваме решението на Министерския съвет за подкрепа и увеличение на заплатата”, каза още Иванова.
„Стотици работници и служители от НСИ започват серия от протести в цялата страна като етап от преминаването към ефективни стачни действия, като първият планиран протест е на 11 октомври пред сградите на НСИ. Напомняме, че още през месец юли имаше протестни акции в националната статистика, но правителството не чу справедливите искания за увеличение на заплатите на работниците и служителите.С бюджета за 2023 г. не бе осигурен и 1 лев за увеличени на работните заплати, а през м. септември министър-председателят призова работещите в статистиката за „малко търпение“. Търпението обаче се изчерпа отдавна!”, се казва в позиция на протестиращите.
„Работните заплати в НСИ (централно управление и териториалните статистически бюра) от 2015 г. до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент (3-4%). През 2020 г. с ПМС във връзка с Ковид кризата са увеличени заплатите с до 30% само на служители от териториалните бюра, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследвания в домакинствата по метода „лице в лице“. През месец декември 2022 г. с ПМС са увеличени заплатите на всички служители с 11%, но въпреки това увеличение възнагражденията изостават чувствително. Нивото на заплащане в системата е унизително, като за първо тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118 –то място. Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати. Дебело следва да се подчертае, че в НСИ работят висококвалифицирани хора, с висше образование и чужди езици, които обслужват националната и европейска статистика.Настояваме за увеличение на работните заплати в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева на годишна база! Това ще даде възможност за адекватно увеличение на възнагражденията на работещите, привличане на квалифицирани кадри и пресичане на процеса по обезкървяване на системата”, категорични са още в позицията си статистиците. ДТ

Print Friendly, PDF & Email