20.04.2024

17 дръвчета засадиха край алея „Романтика“ в градския парк

17 дръвчета от вида „рустифина“ бяха засадени вчера следобед край алея „Романтика“ в градския парк в Добрич. Инициативата „Да засадим дърво!“ се организира съвместно от Търговската палата /ТПП/, „Европа Директно” и младежкия център „Захари Стоянов“. „Така отбелязваме в аванс Седмицата на гората и Деня на Земята – инициативи, които се отбелязват в много държави по света”, каза Герман Германов, главен секретар на ТПП. „Целта на подобни инициативи е да направим Земята по-красива, по-зелена и чиста”, каза още той.
В засаждането участваха и младежи, ангажирани с различни дейности в Младежкия център. Присъедини се и кметът на Добрич Йордан Йорданов. Освен в залесяването с дръвчета децата участваха и в почистване на зоната на алея „Романтика“ от отпадъци, хвърлени на нерегламентирани места.
„България вече 17 години е член на Европейския съюз, затова и засаждаме 17 дръвчета”, уточни Германов. Той добави, че целта на „Европа Директно – Добрич” е точно да информира гражданите за инициативите на Европейския съюз /ЕС/, както и да осигури обратна връзка на ЕС с региона.
„Тук съм по ред причини. Една от тях е, че трябва да се дава добър пример на младите. Бих направил препратка и към обвиненията през последните месеци и години, че едва ли не, ние искаме да премахваме здрави дървета в града. Случващото се тук е пример, че не е така. Нашата цел е да се създаде добра среда за живот, както трябва да е в един нормален европейски град”, каза кметът Йордан Йорданов, който е и член на европейската мрежа „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“.
„Много е приятно усещането да засадиш дърво, защото оставяш следа след себе си. Освен това дърветата са важни от екологична гледна точка”, каза Калоян Сапунджиев, един от младежите, който участваха в инициативата „Да засадим дърво!“.
ИА „Добруджа”

Print Friendly, PDF & Email