27.05.2024

16 партии и 6 коалиции са се регистрирали в ЦИК за изборите на 2 април

Шестнадесет партии и шест коалиции са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК), от тях регистрани с решение на ЦИК са девет партии и три коалиции.

Това съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя уточни, че за останалите ЦИК ще вземе решение днес, след проверка на внесените подписи в „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

Вчера в 17:00 часа изтече срокът за регистрация на партии и коалиции. Това означава, че всички подали документи в този срок ще бъдат регистрирани, дори при неприключила проверка, каза Матева. Тя обясни, че ако след проверката се окаже, че въпросните партии не са събрали 2500 подписа минумимум, тяхната регистрация ще бъде заличена.

Матева посочи, че до 25 февруари регистрираните коалиции могат да променят състава или наименованието, с което са регистрирани за участие в изборите, а до 28 февруари в Районните избирателни комисии могат да се регистрират кандидатските листи на регистрираните партии и коалиции за участие в изборите.

Жребият с номерата на партиите в бюлетините ще бъде изтеглен на 1 март, информира зам.-председателят на ЦИК.

Винаги има проблеми при организация на изборите, но се стараем да ги решаваме своевременно, коментира Матева.

Print Friendly, PDF & Email