30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

150 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски

Румен Москов: „Много е написано за Левски, но то стига само до периферията на личността му”

Апостола е направил 15 обиколки в страната, за да събуди българите

Две издания има книгата „Делата на Васил Левски”, написана през 2018 г. от добричлията Румен Москов „В нея поставям няколко основни акцента. Първият е, да го нарека така „Народ, вожд, народ”. Описвам как Васил Левски първо пробужда, а после организира българите за революционна борба.Тук мога да кажа смело, че Левски прави чудеса с народа, който е отчаян, принизен, обезверен, „по-нисък от тревата”… Според мен, най-важното дело на Левски е именно това – че връща надеждата на народа и вярата му, че може да се освободи. Той прави революция в съзнанието на хората. Така подготвя народа за истинската му борба, като му дава и целите, за които да въстане. За мен Левски обединява политическата, духовната и социалната революция в едно. „Народе ????” – това откровение на Левски го олицетворява изцяло. Отделям и внимание и на създаването на народната комитетска организация, както я нарича. Търсил е подкрепа сред богатите в Румъния, но стига до извода, че народът трябва да се подготви сам за революцията си чрез комитетите”, разказва Москов.

„Да пишеш за Левски е много трудно, изпитах го сам, защото съвършенството винаги е предизвикателство за опознаване и изследване. Впечатли ме една мисъл – че Левски е разглеждан като затворен куфар, само отвън, но малцина са проникнали вътре в духовността му, за да стигнат до богатството на личността му. Тогава ми дойде кураж и аз да пиша за този велик българин – Апостола. Контанкувал съм с много видни историци. Съветът на Николай Генчев беше: „Пиши с душата и пиши истината”, обяснява Москов. „Изследвал съм много подробно обиколките на Апостола в страната. По моите проучвания, той е направил за четири години 15 обиколки”, казва авторът.

Москов, който не е историк, работил е като радиомеханик в закритата Авиобаза в Добрич, е събрал своята истина за Васил Левски в около 360 страници. Той си припомня, че първото издание на книгата му се е изчерпало за 30 дни и издателят му предложил да се направи второ издание, също толкова бързо разпродадено. „Наскоро – за една среща в Силистра, пак препрочетох книгата си и кажа честно – доволен съм от това, което съм направил. Не смятам да я допълвам”, споделя Москов. Той има и други книги, но държи най-много на тази за Левски. „В домашната си библиотека имам 180 книги за Васил Левски, като съм подредил по особен начин – най-напред са 20, които, според мен, са ценните, и след това другите”, признава Москов. ДТ

Print Friendly, PDF & Email