18.07.2024

15 типа лоши шефове, с които не бива никой да работи

Работата, без значение дали е личен бизнес или при работодател, е нещо, без което не можем. Тя е нашето средство за препитание. Ако кандидатстваме за работа някъде, важно е да проучим добре фирмата. Дали това обаче ни дава гаранция, че няма да попаднем на лош мениджмънт? Не, разбира се! Дори и ние да ръководим собствен бизнес, не сме застраховани от това, че няма да се представим като лоши шефове за подчинените си. И все пак, има няколко издайнически модела на поведение, разкриващи че някой е лош шеф, с когото никой не би искал да работи.
Вижте кои са.

 1. Арогантният шеф, който се изтъква при всяка възможност и има постоянна нужда от повишаване на егото си.
 2. Страхливецът – това е шеф, който не поема отговорност и често се крие зад другите.
 3. Микромениджърът – той вярва, че знае как другите трябва да си вършат работата, не може да се довери на хората, че просто ще си я вършат, и подбира всичките им задачи, които изпълняват.
 4. Неспособният – шеф, който е бил повишен над възможностите си, няма представа как да върши работата и е загубил всякакво уважение от подчинени и колеги.
 5. Прекалено дружелюбният партньор – той неуместно иска да бъде най-добрият ви приятел.
 6. Лошият комуникатор – този тип лош шеф не е в състояние да комуникира ефективно, било то по отношение на корпоративната стратегия или индивидуалната обратна връзка за представянето.
 7. Плагиатът – отличава се с това, че представя усилията или идеите на други хора от екипа си като свои.
 8. Негативният – той просто не може да каже нищо положително и вместо това превръща всичко в гибел и мрак.
 9. Егоцентричният – шеф, който не се интересува от хората, които работят за него и от това да помага, обучава и развива някой друг.
 10. Критикуващият – той бързо атакува грешките на другите, без да дава конструктивна обратна връзка.
 11. Терминаторът – шеф, който редовно уволнява персонал или пък хората често напускат неговия/нейния екип.
 12. Кофата за боклук – шеф, който хвърля повече работа върху екипа си, докато той работи най-малко.
 13. Чудото – шеф, който кара хората около него/нея да се чудят как изобщо е получил позицията си и защо висшият мениджмънт на фирмата все още не е забелязал тази грешка.
 14. Толерантният – той позволява слабото представяне да остане без контрол сред неговите/нейните фаворити, но не и сред другите.
 15. Лъжецът – дава обещания на подчинените си, които не спазва.
Print Friendly, PDF & Email