22.02.2024

15 ОКТОМВРИ- МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН

Този ден отбелязват хората, чиято участ е да се справят в живота без зрение или с лошо такова. Дългият бял бастун идва на помощ на хората за да предусетят неравностите по пътя. Това помощно средство е използвано за първи път през 1921г. от Джеймс Бигс-– фотограф от Бристол, Великобритания, претърпял злополука и ослепял. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Той решил, да боядиса в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си и така белият цвят го направил по-забележим. През 1930г. графинята от френски произход Жили Хербемонд предлага на кмета в Париж белия цвят на бастуна да се дари само на слепите хора. Този бял цвят на бастуна се използва и до днес.
На хората със тази участ пожелавам здраве, сили и преодоляване трудностите на нелеките ситуации, които им предоставя живота. ! А на всички със добро сърце, които са подали и продължават да подават ръка едно огромно БЛАГОДАРЯ!
Иван Тодоров- ХобиСклуб Добрич
П.С: МАТЕРИАЛИ, БРОШУРИ, УКАЗАНИЯ И ИНСТРУКЦИИ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ В „ХОБИСКЛУБ” гр. Добрич ул. „Любен Каравелов” 55 тел. за връзка с ХобиСклуб: 0888 55 86 13- Иван Тодоров e-mail: hobisklub@mail.bg

Print Friendly, PDF & Email