18.07.2024

10 000 дка в Сакар продължават да горят

10 000 декара горски и полски площи продължават да горят в Сакар. Пожарът се е разпрострял между селата Изворово, Черепово и Дрипчево. Началото на бедствието бе в неделя, когато стихията започна от две места.

В сила остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец.

Вчера започнаха да се правят просеки с тежка верижна техника за ограничаване на пламъците. Огнището е в труднодостъпна местност, където не могат да достигнат пожарните автомобили. Вчера успешно бе локализиран пожарът откъм Изворово.

Заради задимяване в района бяха затворени пътни отсечки за Стара Загора, Тополовград и Харманли.

Автомобили не се пропускаха и към Голямата звезда на пътя Харманли – Тополовград.

Днес задачата на огнеборците е да локализират пожара.

Главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, обясни пред БНТ, че обикновено възникването на пожари в Сакар планина е в резултат на човешка дейност – изхвърляне на фасове, почистване на пасища и т.н. Ще бъдат изградени допълнителни просеки, за да не се допусне разпространяване на пожара. Той очаква днес в късния следобяд пожарът да бъде овладян.

Джартов посочи, че от пожарната са регистрирали над 1000 произшествия повече тази година спрямо 2023 г. те включват извънредни ситуации при бури, градушки, наводнения, пожари и др.

„Рисковете за пожари са предпоставени от високите температури, растителността е изключително висока, вече е суха, така че всяка една дейност, която е свързана с палене на огън, отделяне на искри предполага и висок риск от възникване на пожар“, обобщи той.

По негови думи се подобрява социалният статут и заплатите на огнеборците.

Той обясни, че се продължава с ремонтите по сгради на пожарни служби, продължават дейности по придобиване на лични предпазни средства, екипировки и пожарни автомобили, за да може огнеборците винаги да бъдат на ниво.

Ситуацията с доброволците в Пожарната също била добра.

Print Friendly, PDF & Email