01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

10 причини да не отслабвате

Къде грешите в опитите си да намалите теглото и да стопите мазнините
Отслабването е трудно предизвикателство, което изисква много усилия, постоянство и воля. Понякога обаче въпреки всичко, което правите, загубата на тегло така и не се случва или е едва забележима. Има вероятност да грешите някъде, ако въпреки усилията не успявате да отслабнете.
Ето 10 причини, които може да са в основата на затрудненията ви в постигането на мечтаното тегло и красивата изваяна фигура.

 1. Не спите достатъчно.
  Вярвате или не, сънят е от решаващо значение за това дали ще успеете да отслабнете или не. Добрият качествен сън оказва изключително голямо и благотворно влияние върху метаболизма. Когато не спите добре и сънят ви е крайно недостатъчен, това забавя метаболизма, изтощава организма и го поставя в режим на съхранение на калориите вместо изразходването им за енергия.
 2. Тренирате прекалено много.
  Упражненията и движението са много важни за ускоряването на метаболизма, изгарянето на мазнини и изразходването на калории. Но всичко в прекомерни дози има негативен ефект. Същото е и с тренировките. Ако прекалявате с изтощението на тялото, отслабването ще ви е по-трудно, защото организмът ще навлезе в режим на запазване на мазнините, за да си осигури енергия за процесите и функциите, а няма да ги топи, каквато е целта ви.
 3. Ядете прекалено малко калории.
  Ако сте твърде рестриктивни в приема на калории, това също може да има обратен ефект. Прекалено оскъдното хранене също забавя метаболизма. Освен това крие риск от внезапно преяждане, когато прегладнеете прекалено и тялото ви крещи за енергия.
 4. Прекалено много стрес.
  Стресът пречи на нормалното протичане на метаболитните процеси. Той може да е една от скритите причини да не успявате да отслабнете. Намаляването на стреса в организма е критично важно, за да ускорите обмяната на веществата и да топите качествено мазнините.
 5. Избягвайте пълноценни храни.
  Ако мислите, че диетите за отслабване трябва задължително да включват нискокалорични храни или такива, които са изрично обозначени като „диетични“, значи грешите. Не избягвайте пълномаслените продукти, млечните продукти, здравословните мазнини и протеини, само защото са калорични. Важно е да знаете в какви количества да ги консумирате и в какви комбинации с останалите макронутриенти, за да извлечете максимума от тях и да отслабнете.
 6. Не ядете достатъчно протеини.
  Отслабването не означава да ядете само салати и сурови зеленчуци. Ако го правите, нормално е да не отслабвате, а същевременно да се чувствате ужасно гладни и без енергия. Добавянето на повече протеини към диетата всъщност ускорява метаболизма, топенето на мазнини и дава много енергия.
 7. Премахвате въглехидратите.
  В началото след като сте премахнали въглехидратите или сте ги ограничили силно, вероятно сте имали известен напредък в отслабването. Скоро след това обаче нещата започват да се въртят в кръг. Това е така, защото пълното премахване на въглехидратите от диетата няма дългосрочна положителна перспектива. Те са необходими на клетките, за да имат достатъчно енергия за протичането на всички процеси. Въглехидратите са основните източници на енергия, особено сложните, които съдържат фибри и растителни протеини.
 8. Не ядете достатъчно фибри.
  Фибрите са важни за метаболизма и поддържането на стабилни нива на кръвна захар. Колкото по-стабилни са те, толкова по-устойчиви са метаболитните процеси в организма, което се отразява и на плавното и стабилно топене на мазнините.
 9. Качвайте се на кантара, но не всеки ден.
  Много хора губят надежда, че ще постигнат теглото, за което мечтаят, защото правят една често срещана грешка – да се мерят на кантара всеки ден. Когато виждате постоянни колебания в теглото е нормално да се отчаете и да не видите резултат. Така ще се върнете към старите си навици в храненето, защото не виждате смисъл. По-добре е да се претегляте веднъж на няколко дни или на седмица. Така ще забележите истинските и стабилни резултати.
 10. Не се храните основно вкъщи.
  Ако приготвяте сами храната си, ще ви е по-лесно да контролирате какви калории и колко от тях приемате. Храненето по ресторанти или навън на крак е една от основните грешки в отслабването. Ако не можете да се храните изцяло вкъщи, просто приготвяйте храната си и я носете със себе си.
Print Friendly, PDF & Email