30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

10 неща, които си причиняваме сами и повишаваме стреса в тялото

Стресът е навсякъде около нас. Трудно можем да избягаме от него, защото той се крие във всяко нещо в ежедневието ни. Можем обаче да направим всичко по силите си, за да го намалим. А можем и да си спестим някои действия, с които несъзнателно повишаваме стреса в организма си, без да си даваме сметка за това.
Стресът е една от основните причини за влошено здравословно състояние, емоционални и психически проблеми и понижено качество на живот. Затова е важно да не си го причинявате сами допълнително, както много често се случва.
Кои са несъзнателните грешки, които правим всеки ден и които повишават стреса в тялото, без да си даваме сметка? Ето 10 от тях.

 1. Не спите достатъчно.
  Липсата на сън повишава стреса в организма. Тялото не успява да си почине, ако не си взимате нужната доза сън всяка нощ по едно и също време. Така стресът се натрупва неусетно и причинява много щети на здравето.
 2. Не отделяте време за себе си.
  Една от скритите причини да имате повишен стрес в тялото е липсата на ценно време за себе си. В забързаното ежедневие, проблемите, ангажиментите, работата, семейството, на много хора рядко им остава време да правят любимите си неща. Много е важно целенасочено да опитвате да си оставяте време за себе си, колкото и трудно да е това.
 3. Винаги закъснявате.
  Когато закъснявате и бързате, тичате в последния момент, забравяте разни неща, всичко това внася допълнителен стрес в организма ви. Гледайте да си спестите поне този стрес. Тръгвайте 5-10 минути по-рано, за да избегнете напрежението.
 4. Заседнали сте в омагьосан кръг от неодобрение на тялото си.
  Правите диета след диета, отслабвате с няколко килограма, след това пак ги връщате наново. Не се харесвате. Мразите тялото си. Всичко това е огромен стрес за него, защото нагласата към самите себе си оказва влияние върху нивата на стрес.
 5. Сравнявате се с другите.
  Сравняването с другите е много пагубно, защото ви кара да се чувствате зле, недостатъчно успели, дори провалили се в някакъв смисъл. Струва ви се, че техният живот е по-интересен от вашия, че правят по-забавни неща, имат по-добри професии или се забавляват повече. Социалните мрежи създават лъжлива представа за живота на хората и сравняването с тях на тази база ви носи само стрес.
 6. Допускате токсични хора в живота си.
  Токсичните хора са навсякъде около вас. Това не може да се промени, но можете просто да не ги допускате близо до себе си, за да си спестите стреса, който те причиняват.
 7. Не харесвате работата си.
  Това е един от най-големите стресови фактори, които рушат здравето и причиняват психо-емоционални проблеми. Ако не харесвате работата си, просто я сменете, за да се чувствате по-добре. Решете се на тази крачка и ще се убедите колко по-добре ще започнете да се чувствате.
 8. Постоянно се опитвате да мултитасквате.
  Мултитаскингът е високо ценено качество в работна среда, но ако се опитвате да го правите постоянно в живота си извън работата, това внася изключително много стрес в организма.
 9. Непрекъснато се тревожите за нещо.
  Безпокойството и тревожността са стресови фактори за организма. Много хора се тревожат за неща, които или не са чак толкова важни, или са извън техния контрол. Ако се опитате да си наложите да не се тревожите излишно, ще намалите стреса в тялото.
 10. Задълбавате в дреболии.
  Ако често се вглъбявате в дребни неща, заради които се тормозите, това внася изключително много стрес в тялото ви, който преспокойно можете да си спестите. Вместо да се абстрахирате от дреболиите и да не им отдавате чак такова значение, вие се измъчвате и заради тях, сякаш не ви стигат по-големите проблеми. Ако успеете да си наложите да отминавате дреболиите, ще се убедите колко по-добре ще се чувствате.
Print Friendly, PDF & Email