31.05.2024

10 българи се барикадираха в самолет на летището във Варна

Заради тричасово закъснение на полет от Абу Даби до София се наложило машината да кацне в морската столица, която довело до невъзможност пътниците да си изпълнят ангажиментите
В петък сутринта около 10 български граждани се барикадирали в самолет, който вместо на летище София, кацнал във Варна. Сагата започнала още в Абу Даби, откъдето самолетът излетял с близо 3 часа закъснение.
Това довело до невъзможност пътниците да пристигнат в столицата поради план за ремонт на летището. По информация на очевидци от самолетната компания са знаели, че кацането на летище София няма да бъде позволено. Въпреки това, без предупреждение, качили всички на самолета. Само 15 минути преди кацането във Варна пилотът обявил, че ще се приземят на погрешното летище.
„Поръчани са 5 автобуса, които трябва да извозят всички ни от летище Варна до София. Това означава, че една голяма част от нас няма да могат да отидат на работа или да си свършат ангажиментите“, казва една от жените, която отказва да слезе от самолета.
Самолетната компания не пожелала да съдейства и на място извикала екипи на гранична полиция, които заплашили пътниците, барикадирали се в самолета, да слязат от него с белезници.
„Дадоха ни 10 минути да си помислим дали да слезем доброволно от самолета или ще ни арестуват, включително и децата, които се намират тук“, обясняват още недоволните пътници.
Според стюарда пътниците трябвало да напуснат самолета, за да се организира транспорта им.
„Защо ние, които плащаме вашите заплати, трябва сега да се возим с автобуса, да отменим всички ангажименти, които имаме, а вие – хората, на които ние плащаме, трябва да се приберете със самолет“, това пътниците запитаха пилота.
В отговор на въпроса той заяви:
„Няма достатъчно екипаж, който да ви превози законно. Аз също водя преговори с компанията. Предал съм, че отказвате да слезете.“
Клиентите на самолетната компания определиха случилото се като гавра спрямо тях.
Проверка на ситуацията от петък разпореди служебният вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Това съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.
„Наредих на ръководството на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ да извърши щателна проверка на причините, довели до ситуацията на летище Варна, при която пътници отказаха да слязат от самолета. Най-вече държа да бъде изяснено от проверяващите дали са спазени правата на пътниците“, посочи вицепремиерът Христо Алексиев. Той допълни, че при установяване на нарушение ще бъдат предприети необходимите законови действия.

Print Friendly, PDF & Email