08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

1 288 зрелостници от област Шумен на матура по БЕЛ

1 288 зрелостници от област Шумен са подали заявления за матурата по български език и литература, която ще се проведе на 19 май. 1159 дванайсетокласници са посочили избрани предмети за втората задължителна матура, насрочена за 21 май. По данни на Регионалното управление на образованието и тази година няма сериозни колебания в предпочитанията на успешно завършилите 12-ти клас.
„Спрямо предходни учебни години тенденциите са, че на първо място като предпочитание си остава предметът по биология, където тази година са заявили желание 554 ученици да се явят. След това остава предметът по английски език и философия се запазва също като желание. Леко завишение тази година в желанията има по предметът математика. Там са 43 заявилите желание“, каза Боряна Николова – началник на РУО – Шумен.
Тази учебна година 124 възпитаници на училища в област Шумен са подали заявления за явяване на държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация. Само шестима дванайсетокласници са посочили предпочитаните от тях предмети за третия държавен зрелостен изпит, който е по желание.
„Зрелостниците, заявили желание за явяване на държавен зрелостен изпит са, трети държавен зрелостен изпит, това са един ученик по физика, един по философия, трима по английски и един по биология“, каза още Николова.
Подготовката за държавните зрелостни изпити вече е в ход. От Регионалното управление на образованието посочиха, че се надяват матурите да преминат успешно в присъствена форма.
„Ситуацията наистина е динамична. Колегите са запознати с материята. Което се изисква до момента като организация се прави, предвид епидемичните предписания и всичко ще бъде направено така, че да преминат спокойно тези държавни зрелостни изпити“, допълни Николова.
През 2020-година за първи път в условията на пандемия държавен зрелостен изпит по Български език и литература в област Шумен държаха 1185 зрелостници, а резултатите показаха среден успех от матурата “Добър” 3.96.
тв Шумен

Print Friendly, PDF & Email