09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Япония се готви за мощен тайфун, евакуират се хора

Япония предупреди, че през югозападния остров Кюшу може да премине мощен тайфун, а метеоролозите прогнозират безпрецедентни ветрове и вълни и призоваха за най-висока степен на внимание, предаде агенция Киодо.
Японската метеорологична служба каза, че тайфунът „Нанмадол“ вече е близо до южния остров Якушима, като ветровете му достигат 162 километра в час. Той бавно се придвижва на север към основния южен остров Кюшу, където по-късно е възможно да причини валежи.
Очаква се „Нанмадол“ да достигне до Токио във вторник, предаде Асошиейтед прес.
Освен това метеорологичната агенция прогнозира, че утре по обед могат да се изсипят до 50 сантиметра валежи и предупреди за опасност от наводнения и свлачища. Гражданите бяха призовани да се евакуират поради опасност от „безпрецедентни“ ветрове и вълни.
Досега местните власти не са съобщавали за големи щети или ранени.
Над 9000 жители на най-тежко засегнатата префектура Кагошима бяха настанени в евакуационни центрове. В съседната префектура Миядзаки бяха евакуирани 4700 души. Над 93 000 жилища в Кюшу са останали без ток.
В Западна Япония са отменени стотици вътрешни полети до вторник, а с придвижването на тайфуна на североизток се очаква техният брой да се увеличи. До утре е спрян обществения транспорт в Кагошима и Миядзаки. Движението на влаковете стрели на остров Кюшу също е преустановено.

Print Friendly, PDF & Email