28.02.2024

Шуменското плато отново става арена на състезания по колоездене, бягане и дуатлон

Велоклуб Илчов баир от Шумен за 12-ти път е организатор и домакин на състезание по колоездене в дисциплината XCM (крос кънтри маратон) и за 5-ти по бягане и дуатлон “Шуменско плато” 2023.
Мащабната надпревара тази година ще се проведе на 25 юни със старт-финал алеята зад паметник „Създатели на българската държава“.
От Велоклуб Илчов баир съобщиха, че се очаква тази година да дойдат около 200 колоездачи, бегачи и дуатлонци от цяла България. До този момент има и регистрирани състезатели от Украйна и Испания.
Възрастовите групи са: деца до 14 г., юноши и девойки 15-17 г., мъже и жени 18-39 г., мъже и жени над 40 г.
Дистанциите, на които ще участват състезателите са – 48 км колоездене, 27 км колоездене или бягане и 13 км бягане. Избралите да се състезават в дуатлона трябва да колоездят 48 км, след което да бягат още 13. Стартовете са от 8:30 и 8:40 сутринта на 25-и юни.
Трасетата се простират по всички склонове на Шуменското плато и минават по някои от забележителностите по него. Част от тях са феноменът „Окото“ и котата, маркираща връх Търнов дял – най-високата точка на платото. По маршрутите ще са разположени четири подкрепителни пункта, където състезателите ще могат да „заредят батериите“ и да продължат към финала. Ще се минава и покрай няколко чешми.
Състезанието се провежда с подкрепата на Община Шумен, Природен парк Шуменско плато, Североизточно държавно предприятие. Паричните и предметните награди за всички възрастови групи са осигурени от спонсори на състезанието. От тази година, освен призьорите, медали ще получат и всички, които успешно завършат своите дисциплини. Отличията са специално изработени за Велоклуб Илчов баир от известния шуменски фотограф и занаятчия Стоян Драев.
„Шуменско плато 2023“ ще бъде съпътствано и от още две събития – за най-малките гости на събитието и техните родители от Природен парк Шуменско плато ще осигурят безплатно посещение на Летния информационен център и Shumen Early Runners, което ранобудните шуменски бегачи организират в неделя, преди награждаването, краткото, но атрактивно състезание „Бирена миля“.
Участниците могат да дойдат със семействата си и да се разположат на палатковия лагер, който ще бъде устроен на голямата поляна зад Паметника, казаха още от Велоклуб Илчов баир.
С Велоклуб Илчов баир може да се свържете чрез Facebook: Велоклуб Илчов баир, тел. 0897361404, ddjloop@gmail.com, veloclub@ilchovbair.com

Print Friendly, PDF & Email