24.06.2024

Шуменският зоокът получи лиценз за зоопарк, отварят го през май

Затвореният за ремонт повече от 5 години шуменски зоокът вече ще се казва зоопарк. От пресслужбата на община Шумен съобщиха, че той е получил лиценз от Министерството на околната среда и водите със срок до март 2028-ма.
„Лицензът удостоверява годността на зоологическата градина за опазване на диви животински видове извън естествената им среда чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия“, пише в документа, подписан от министър Росица Карамфилова.
От общината напомниха, че ремонтът се извършва със собствени средства на общинското строително предприятие и от предприятието „Паркове и обредна дейност“. Строителните дейности включват цялостна реконструкция, разширяване и обновяване с нови видове животни, сред които рис, муфлони, лами, носати мечета, сурикати, лопатари, пауни, котешки лемури, различни видове птици и гризачи.
Директорът на ОП „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков обясни за ШУМ.БГ, че се предвижда зоопаркът да бъде отворен за посетители в средата на май, тази година.

Print Friendly, PDF & Email