02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Шуменската полиция засилва контрола над пешеходците, ще глобява

От вчера на територията на областната дирекция започна полицейска операция за контрол на пешеходците, които пресичат на непозволени и необозначени места, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.
В областния град пътните полицаи ще осъществяват контрол за спазване на правилата, като приоритет ще бъдат районите около учебните заведения и широк център.
Санкциите, предвидени от закона за пешеходци, които пресичат на непозволени места, са в размер от 20 до 50 лева.
От полицията съветват да не се излиза пред колите внезапно на непозволени за пресичане места и да не се избързва с пресичането на пътното платно, когато приближава автомобил.
Проверките ще бъдат насочени и към водачи, които отнемат предимство на пешеходците на пешеходни пътеки. Призивът към тях е да бъдат особено внимателни, когато преминават в районите на пешеходни пътеки.
“Бъдете толерантни на пътя и пазете както себе си, така и всички участници в движението. Ако бъдем по-внимателни и ако мислим не само за собствената си безопасност, предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия ще бъдат намалени”, казаха от полицията.
От 1 януари до 5 октомври т.г. на територията на ОДМВР-Шумен са регистрирани 20 тежки пътни произшествия с участие на пешеходци. Ранени са 21 и е загинал 1.
За сравнение миналата година за същия период този вид ПТП-та са били 30, с 2 загинали и 30 ранени.

Print Friendly, PDF & Email