18.06.2024

Шофьорът с 5,2 промила алкохол остава в ареста

Окръжният съд в Добрич потвърди определение на Добричкия районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.С., привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че вечерта на 17 януари 2024г. в село Стефаново е управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно – 5,02 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство На същата дата и място е управлявал лек автомобил след употреба и на наркотични вещества – амфетамин и метаамфетамин, установена по надлежния ред с техническо средство „Дрегер дръг” тест, като деянието е извършено повторно.
Окръжният съд намери за неоснователна внесената от защитника на обвиняемия жалба срещу наложената мярка. Според въззивната инстанция, Районният съд правилно е заключил, че от събраните на досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен, като обвинението е с достатъчна степен на вероятност, подкрепяща се както от показанията на свидетелите – относно извършена проверка, вида и поведението на обвиняемия при извършването й, така и от писмените доказателства. Във връзка с направено от защитата възражението относно тестването с Алкотест Дрегер, съдът посочва в определението си, че конкретния такъв, видно от приложеното по досъдебното производство писмено доказателство, е преминал съответната проверка.
Доказателствата по бързото производство и според Окръжния съд указват на налична реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление при по-лека мярка за неотклонение. В тази насока въззивната инстанция посочва характеристиката на обвиняемия и факта, че през 2023г. той е бил освободен от наказателна отговорност, като му е било наложено административно наказание за държане на високорискови наркотични вещества в маловажен случай. В определението си съдът отбелязва и обстоятелството, че престъпленията, за които обвиняемият е привлечен, се характеризират с висока степен на обществена опасност.
Посоченото мотивира Окръжния съд да потвърди взетата спрямо обвиняемия най-тежка мярка за неотклонение.Определението на Окръжния съд е окончателно. ДТ

Print Friendly, PDF & Email