29.11.2023

Шефът на „Подкрепа“ смята, че либерализацията на енергийния пазар ще повиши 3 пъти цената на тока

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че либерализацията на енергийния пазар ще повиши цените на битовите потребители на ток поне три пъти.
„Излизането на битовите потребители на либерализирания пазар на електроенергия е убийство за целокупния български народ. Либерализацията на енергийния пазар ще повиши цените на битовите потребители на ток поне три пъти, каза Манолов по NOVA NEWS.
Той обясни, че в момента енергийният микс е щадящ за битовите потребители. „Най-скъпото в енергийния микс са „домашните любимци”, на които държавата им плаща да произвеждат ток от слънце и от вятър”, добави той. Манолов обясни, че най-големият проблем на енергетиците, които протестират сега, е че няма гаранция, че подписаните неща в споразумението с правителството ще се случат. Част от присъстващите не го подписаха, включително и аз, каза президентът на КТ „Подкрепа”.
Относно преговорите и инвестирането във възобновяеми енергийни източници той каза: „колкото си искат перки и слънчеви панели да инсталират, стига да не се разпадне енергийната сигурност на държавата”.
Манолов призна, че въглищните централи са остарели, но още няма нищо, което да ги замени. „ВЕИ-тата не могат да заместят теца, тази работа с водорода още е наникъде. Германия миналата година откри 12 електрически централи. Това, че покриваме плодородна земя със слънчеви панели – какво е. Никой не говори за това какви ресурси се разходват, за да бъдат произведени тези панели и какво ще струва тяхното извеждане от употреба”, каза Манолов.
Относно преговорите с правителството синдикалистът призна, че за 30 години не е виждал „такова чудо. „Самото писане на териториалните планове тръгна с ляв крак, мислим, че всичко се прави наопаки, за да бъде постигната някаква цел. Разпадане на енергийната ни система, за да угодим на нечий кеф е ненормална система”, обясни синдикалният лидер.
Синдикатите са поискали да се запише, че парламентът задължава Министерския съвет да отрази постановките на Пътната карта в териториалните планове за справедлив преход. „Народните представители не приеха това предложение и то отпадна”, каза Манолов.

Print Friendly, PDF & Email