21.02.2024

Шефът на ДАНС отхвърли пред парламента съгласуването на назначения с чужди посолства

На извънредно заседание Народното събрание изслушва шефовете на службите след изнесените записи от бившия депутат от парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави. Изслушването е по искане на „Възраждане“.

Пред депутатите председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев защити службата от разпространени твърдения за вмешателство и категорично отхвърли съгласуване на назначения с чужди посолства:

„Ще повторя още веднъж, че няма законова процедура, налагаща съгласуване на ръководителите на специални служби с чужди специални служби или посолства.

И ние като членове на Европейския съюз и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби. Интересно е на какво се базират твърденията за увреждащи имиджа на институциите и служителите? Тези твърдения за руско проникване в българските специални служби? Не искам да се връщам на записа, който изтече през предходната седмица, но там ясно се вижда, че това е един наратив, който е удобен за някой и се извършва на гърба на българските специални служби“.

Print Friendly, PDF & Email