08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Шестима народни представители от Добричка област полагат днес своята клетва

Днес ще положат своята клетва народните представители в 45-ото Народно събрание на Република България. От 8-ми Добрички изборен район в 45-ото Народно събрание влизат шестима депутати. От коалиция „ГЕРБ-СДС” са Деница Сачева – досегашен министър на труда и социалната политика, областен координатор на ГЕРБ за региона, и Красимир Николов – зам.-областен управител и председател на ГЕРБ-Добрич. Другите 4-ма са водачите на листите на партия „Има такъв народ“ – Дилян Господинов – бизнесмен, на коалиция „БСП за България“ – Мая Димитрова, председател на Общинския съвет-Добрич, и председател на Общинския съвет на БСП-Добрич, на ДПС – д-р Хасан Адемов – и досега народен представител от региона, и на „Демократична България“ – Албена Симеонова, занимаваща се с биоземеделие.
На 13 април Красимир Николов е подал заявление за освобождаване от длъжността зам.-областен управител – съобщават оттам. С какви ангажименти за Добричка област ще се закълне не стана ясно, тъй като вчера след обяд до 16 ч. не отговаряше на мобилния си телефон. Но преди това каза, че след парламентарните избори ГЕРБ е първа в политическа сила в 5 общини в Добричка област. След девиза на коалиция „БСП за България” за Добричка област – „С грижа за хората, с грижа за Добруджа”, народният представител Мая Димитрова каза, че ще закълне с мисълта да съдейства за реализирането на политики, които да допринасят за развитието на Добричка област. „Не трябва повече да се допуска раздаването на средства от бюджета с постановления на Министерския съвет, това трябва да минава през санкцията на Народното събрание. „БСП за България” ще предложи промени в Закона за публичните финанси в тази насока и аз ще ги подкрепя” – каза още Димитрова. „Ние сме избрани, за да работим, за тези, които са ни избрали, а и за всички хора, за бизнеса, които са подложени повече от година на стрес” – добави тя.
„Винаги съм считал, че обединението прави силата, не е редно като президента Радев да разделям нацията и затова аз няма да съм кандидатът за премиер, а ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска и натовска ориентация” – обяви премиерът Бойко Борисов във Велико Търново. Според осведомени източници, това е Даниел Митов, който тръгна от партия „Демократи за силна България”, после беше в партията на Меглена Кунева – „Движение България на гражданите”. Борисов изтъкна, че в новия кабинет, който ще бъде предложен от поставената на първо място от избирателите политическа сила, ще има, както приемственост, така и обновление. Министър-председателят беше категоричен, че е изключително важно да се подходи с отговорност към съставянето на ново правителство, особено с оглед на продължаващата пандемия и тежките социално-икономически последици от нея. ДТ
Министър-председателят посочи, че политическите партии трябва да проявят мъдрост и отговорност и тези, които могат да съставят правителство, не трябва да дезертират. „Нека да минат емоциите, да си излеят омразата, но след това да погледнат отговорно, а не да се поддават на низки страсти“, призова Борисов. Премиерът обърна внимание, че има дефицит на кадри и на хора с визия и по тази причина е важно да се подходи отговорно към управлението на държавата.

Print Friendly, PDF & Email