16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Чудното пътешествие на Боян Белокапов от сцената на ВСУ „Черноризец Храбър“ до Света на „Дисни“ в Париж

В навечерието на Деня на танца – 29 април, представяме Боян Белокапов – танцов артист в „Дисниленд“ и алумни студент на специалност „Хореография“ на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Боян измина своето пътешествие от университетската репетиционна зала до световната сцена на компанията „Дисни“ в Париж. От осем години той е танцьор и актьор в едни от най-известните музикални продукции, сред които „Замръзналото кралство 2“ и „Mickey and the Magician“ – шоуто което спечели наградата за най-добра световна театрална продукция в тематичен парк.
„Едно от основните неща, които научих в университета е как да облека идеите и въображението си в думи. Разбрах как работи машината на сцената, как се създава цялостния продукт „танцов спектакъл“ – артистите, музикалното произведение, сценографията, озвучаването, осветлението“, споделя Боян. „Във ВСУ „Черноризец Храбър“ ни преподаваха едни от най-големите имена в българския фолклор, музика и танцово изкуство. Благодарение на преподавателския екип се изградихме като артисти – не само като танцьори, но и като сценографи, хореографи и режисьори, като учители и психолози“, разказва той.
В 30-годишната история на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ най-пъстрата, най-креативната и най-динамичната специалност – „Хореография“, присъства повече от 25 години.
Тя е създадена от именития български хореограф проф. Петър Ангелов. Професионализмът в неговата работа и творческата му харизма, привлече в преподавателския екип на специалността творчески личности в областта на танца и музиката, като проф. Петър Луканов, доц. Петър Григоров, академик Николай Кауфман, доц. Йорданка Неделчева, проф. Пенчо Стоянов, Вячислав Кириллов и др. Качествата на всеки един от тях предизвиква вниманието на младите хора с изявен талант към танца от цялата страна. Постепенно през годините хореографската школа на проф. Ангелов натрупа и своите творчески дивиденти в младия преподавателски състав от редиците на възпитанците на специалност „Хореография“ – доц. д-р Мария Кърджиева и доц. д-р Ивайло Иванов.
Днес в специалност „Хореография“ студентите се обучават в два бакалавърски профила: „Български народни танци“ и „Съвременен танцов театър“. Голяма част от възпитаниците на университета продължават и в магистърските програми – „Хореографска режисура и артмениджмънт“ и „Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство“. А най-добрите танцьори ежегодно попълват редиците на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет“ – формация – носител на множество награди и отличия, прославила висшето училище у нас и по света като пазител на традициите.
През годините, специалността са завършили над 400 бакалаври и магистри, като над 70 % от тях са реализирани като преподаватели в средното образование, ръководители на танцови школи и ансамбли и професионални изпълнители. Сред тях са ръководителите на едни от най-популярните школи в страната.

Print Friendly, PDF & Email